Суд відмовив Порошенку у позові до Зеленського щодо скасованого відрядження

Суд пояснив, що Петро Порошенко пропустив шестимісячний термін на оскарження Указу президента щодо перетину держкордону в умовах воєнного стану
Головне
Суд відмовив Порошенку у позові до Зеленського щодо скасованого відрядження
Петро Порошенко Фото: УНІАН
3 Січня 2024, 07:37
читать на русском

Верховний суд відмовив у позові народному депутату і експрезиденту Петру Порошенку до чинного глави держави Володимира Зеленського.

Про це повідомляє "Главком" з посиланням на дані судового реєстру.

Колишній керманич країни хотів, щоб Феміда визнала протиправним та скасувала Указ президента №27 від 23 січня 2023 року щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану. Зокрема, цей документ дозволяє виїзд народних депутатів за межі України виключно у службові відрядження. 1 грудня 2023 року Порошенко намагався виїхати з країни на підставі службового відрядження, але заступник голови парламенту Олександр Корнієнко його анулював.

У суді адвокат Порошенка пояснив: нардеп звернувся до суду, оскільки не погодився з тим, що від рішень керівництва Верховної Ради залежить виконання його обов’язків як лідера опозиції, у тому числі й можливість за кордоном вести перемовини з іноземцями. При цьому експрезидент визнав, що з самого початку вважав спірний Указ Зеленського протиправним, але до останнього сподівався, що це не вплине на порушення його прав.

Водночас Феміда дійшла висновків: нардеп Петро Порошенко пропустив час, відведений законодавством, для оскарження вказаного Указу Зеленського. Йдеться про шестимісячний термін з дати ухвалення документа, який вичерпався 25 липня 2023 року.

"Петро Порошенко був обізнаний зі змістом оскаржуваного Указу, колом осіб, яких він стосується, зокрема, народних депутатів України, а також порядком реалізації особами, яких стосується цей Указ, можливості виїзду за межі України, зокрема, виключно у службові відрядження. За таких обставин Верховний суд дійшов висновку, що початком обчислення строку звернення до суду у спірних правовідносинах є 26 січня 2023, а підстави, наведені позивачем у заяві про поновлення строку на звернення до адміністративного суду, є неповажними", – сказано в ухвалі суду.

Таким чином, Верховний суд повернув Порошенку його позовну заяву.

Нагадаємо, п’ятий президент України Петро Порошенко повідомив, що прикордонники не випустили його у відрядження за кордон, до Польщі та США та назвав це "антиукраїнською диверсією".

За його словами, у Польщі та США у нього були заплановані десятки зустрічей. З поляками він мав говорити про зняття блокади наших перевізників на кордоні, а з американцями — про забезпечення фінансування воєнної допомоги.

1