Суд відправив під варту на два місяці "підривника Кабміну"

Сторона захисту вимагала, аби чоловік спочатку пройшов психологічну експертизу
Важливо
Суд відправив під варту на два місяці "підривника Кабміну"
Володимир Прохнич
6 Серпня 2021, 18:49
читать на русском

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід чоловіку, який погрожував підірвати Кабінет міністрів 4 серпня за допомогою бойової гранати. Його взяли під варту на 60 діб без права внесення застави.

Про це стало відомо під час судового засідання 6 серпня, яке транслювалося наживо.

Як зазначили у Київській міській прокуратурі, суд задовольнив клопотання Печерської окружної прокуратури міста Києва та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ст. 341 (захоплення державних будівель), ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Як повідомляє Суспільне, підозрюваний Володимир Прохнич - колишній боєць "Айдару" та був двічі поранений на війні. Підтримати його до зали суду прийшли ветерани російсько-української війни, але на засідання їх не пустили.

Правозахисники Прохнича просили суд відпустити його на поруки. За словами адвоката Тараса Безпалого, сторона захисту дізналась про засідання лише об 11 годині ранку. Але попри це встигли оперативно зібрати клопотання про взяття на поруки від політиків та побратимів ветерана.

Під час судового розгляду сам підозрюваний не виступав, але адвокат зачитав звернення свого підзахисного. У ньому Прохнич "щиро шкодує з приводу вчиненого та визнає, що вчинив неправильно та порушив закон".

Прошу вибачення у тих, кого образив або налякав своїм необдуманими імпульсивними діями. Я не хотів нікого скривдити чи завдати будь-кому шкоду, — йдеться у зверненні підозрюваного.

Про готовність взяти на поруки Прохнича заявили його колишній командир Сергій Мельничук та міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Як кажуть побратими Прохнича, то той отримав на війні чотири травми. Його друг Василь Олексюк, який домовлявся з ним 4 серпня, вважає, що чоловік пішов до будівлі уряду, тому що "дістало все". За його словами, підозрюваний сказав, що вбивати нікого не хоче.

Мені подзвонили з управління з держохорони і попросили контакти колишніх атовців з Бучі. Я сказав, якщо це про Кабмін, то я поїду сам. Потім за мною приїхала машина, потім мені дали інструктаж. Потім я по сходах піднявся. Володя сидів з лівої сторони. Поруч сидів чоловік, який скотчем мотав йому руку. Він спитав "Вася, ти тут?". Я кажу "давай я заберу". Він каже "Вони мене всі дістали". Він сказав "Я не хочу нікого вбивати" і "я не хочу в тюрму". Він впустив сльозу. І я говорив, говорив. Дожимав. Лівою рукою він хватає гранату. Я кажу "Вова, не треба". Він знімає бойову частину сам. І потім технічна служба принесла спеціальний круг. Він сам поклав туди гранату. Накрили бронежилетом. Зайшли спецпризначенці. Я сказав "тільки не треба його ламати". Потім ми вийшли надвір, я віддав гранату. І потім обійняв Володю, сказав йому "головне, що живий", — розповів Олексюк.

Олексюк також заявляв про готовність взяти друга на поруки: "Я готовий будь-що зробити зараз. Я готовий забрати його, нехай в мене живе".

Під час засідання адвокат підозрюваного заперечив клопотання прокурора про взяття затриманого під варту та закликав перевірити психологічний стан підзахисного, а також відпустити його на поруки.

Потрібно спочатку перевірити нашого підзахисного, чи усвідомлював він, що робив, - зазначив адвокат Безпалий.

На засіданні виступала дружина Прохнича, яка розповіла що Володимир чудовий чоловік, прекрасний батько, у нього є прекрасний син і він його дуже любить і підтримує. Він також власним коштом допомагав з похованням ветеранів війни, а також родичам загиблих. Вона наголосила, що її чоловік не заподіяв би шкоди іншим людям. Дружина також не помітила, щоб чоловік був злий або засмучений.

Читайте також

За словами Вікторії Дворецької, яка служила разом із Прохничем від початку війни на сході України, зазначила, що він проявив себе як один з найкращих воїнів у підрозділі: "Я була командиром роти, а він був моїм підлеглим, старшим серед саперів. У Вови така спеціальність, він не піддавався емоціям. Він міг себе контролювати навіть тоді, коли втрачав своїх".

Дворецька додала, що чоловік після війни мав психологічні проблеми та страждав на головний біль. При цьому військова додала, що Прохнич своїми проблемами ділитися не звик.

Він дружня, щира людина, комунікативна, але він у своїх проблемах і у своїх переживаннях закритий. Але він чоловік такий, і він звик сам це переживати. Я не можу назвати його закритим, я можу просто назвати його чоловіком, який просто не любив понити чи поділитись якимись своїми проблемам. Переживання – так, зрозуміло, ми не раз хоронили разом товаришів. Зрозуміло, що це було важко, - розповіла Дворецька.

Володимир Прохнич (фото: facebook.com/korchynskaoksana)

Практик-психолог Людмила Мінюк, яка теж служила в батальйоні "Айдар", розповіла про близькі стосунки із Прохничем. Вона зауважила, що Прохнич під час війни дістав важкі поранення та контузію, страждав на сильний головний біль. При цьому жінка також заявила, що, за її інформацією, у Прохнича пухлина у мозку та "дуже серйозне захворювання крові". Мінюк зазначила, що чоловік жодного разу не проходив системну реабілітацію після війни.

Адвокат підозрюваного у коментарі Суспільному підтвердив наявність пухлини у мозку чоловіка. Наразі невідомо, чи вона злоякісна, чи доброякісна. Правозахисники також мають документальне підтвердження того, що під час війни Прохнич дістав травму голови.


Контекст. 4 серпня  у Києві чоловік із гранатою увірвався до будівлі уряду та погрожував підірвати себе. Згодом він захопив двох заручників. Поліція попередила терориста про готовність штурмувати будівлю, аби звільнити заручників та арештувати нападника. Згодом - після 10-хвилинної розмови із товаришем - терорист здався поліції.

Нападником виявився колишній АТОвець Володимир Прохнич 1978 року народження, який проживає в місті Ірпінь. Чоловік був двічі пораненим. Отримав черепно-мозкову травму на війні.

Він був сапером в батальйоні "Айдар". У 2015 році отримав від Петра Порошенка орден "За мужність" ІІІ ступеню. Останнім часом працював на СТО.

У прокуратурі Києва кажуть, що відкрили кримінальне провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 341 (захоплення державних будівель), ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).