Судді КСУ призначили помічниками дружин та родичів своїх колег - "Схеми"

Журналісти викрили кумівство у КСУ
Судді КСУ призначили помічниками дружин та родичів своїх колег - "Схеми"
Рукостискання Фото: Pexels
12 Березня 2021, 13:49
читать на русском

Судді Конституційного суду призначили своїми помічниками та науковими консультантами дружин та родичів своїх же колег – інших чинних або колишніх суддів КСУ.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми "Схеми".

Журналісти з’ясували, що у судді Олександра Литвинова з грудня 2018-го року помічницею працює Юлія Касмініна, яка є донькою  чинного судді КСУ Олександра Касмініна. Торік, за інформацією Конституційного суду, їй було нараховано загалом до 400 тисяч заробітної плати. Також повідомляється, що протягом 2019-2020 років Касмініну двічі відзначали подякою та грамотою голови КСУ.

У коментарі "Схемам" її батько зазначив, що його донька стала помічницею судді "відповідно до закону про Конституційний суд".

Читайте також

У самого судді Касмініна, зазначають журналісти, помічницею працює Ольга Шаптала – невістка ексголови КСУ Наталії Шаптали.

Суддя Віктор Кривенко взяв у помічниці Тамару Федоренко, яка є дружиною колишнього судді КСУ Михайла Гультая. Минулого року, за даними КСУ, їй було нараховано загалом близько 450 тисяч гривень заробітної плати.

Журналісти  отримали коментар судді Литвинова, який на запитання про те, за яким принципом була призначена на посаду його помічниці донька іншого судді КСУ, зазначив, що "на даний час утримається від будь-яких коментарів та відповідей".


Контекст. Раніше журналісти "Схем" з'ясували, що голова Конституційного суду України Олександр Тупицький у липні 2018 року купив земельну ділянку в курортному селищі Кореїз у Криму і не показав інформацію про придбання нерухомості у деклараціях.