Суддя з Одещини Любов Токмілова купила квартиру в Туреччині, а її мати має бізнес з росіянами

Гроші на квартиру судді нібито подарувала мама-бізнесвумен
Суддя з Одещини Любов Токмілова купила квартиру в Туреччині, а її мати має бізнес з росіянами
14 Лютого 2024, 11:42
читать на русском

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Любов Токмілова отримала від мами – Галини Андрушкової – у подарунок 2,5 млн грн. Завдяки цим коштам Токмілова придбала за 3,56 млн грн квартиру в Туреччині на 40 кв. м.

Про це пише проєкт "Слідство.Інфо", із посиланням на декларацію судді за 2022 рік.

Андрушкова розповіла журналістам, що подарувала гроші дочці та додала, що суддя Токмілова придбала квартиру у Стамбулі, проте там не живе. За даними аналітичної системи YouControl, Андрушкова має активний ФОП та є керівником ТОВ "Агро Девелопмент". За даними аналітичної системи, компанію заснували чотири громадяни Росії в січні 2011 року. Основним видом діяльності є "Управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту" та низка інших, пов’язаних із купівлею-продажем, орендою, будівництвом та обслуговуванням нерухомості.

Громадяни Росії Шамес Сергій, Орлов Кирило, Панов Павло та Кренгель Михайло також є засновниками низки інших ТОВ "АРГО": "АРГО КОНСТРУКТІОН", "АРГО ІНВЕСТ ЛТД", "АРГО ІНЖИНІРИНГ" та "ПРОЕКТНО-ІНЖИНІРИНГОВИЙ".

За даними журналістів, у російському реєстрі індивідуальних підприємців журналістам вдалося підтвердити, що зазначені особи станом на 9 лютого 2024 року займаються підприємницькою діяльністю в РФ. Так, Михайло Кренгель та Кирило Орлов є засновниками ТОВ "КОМПАНІЯ ЮТА", яке займається оптовою торгівлею деревообробними та іншими верстатами, супроводжує комп’ютерні системи та надає послуги з перевезення автомобільним вантажним транспортом.

На сайті "ЮТА" вказано, що компанія є постачальником обладнання, інструменту та запчастин для обробки скла, каменю, алюмінію та полівінілхлориду, виробництва меблів та багатошарового скла в Росії та країнах СНД.

Павло Панов є засновником та керівником компанії "ЮТА ІНВЕСТ", в якій зазначені аналогічні види діяльності, як і в ТОВ "КОМПАНІЯ ЮТА".

"Слідство.Інфо" намагалося запитати у Галини Андрушкової про її роботу та кошти, зароблені в компанії засновників-громадян РФ. Однак під час спілкування з жінкою зв’язок обірвався, тому журналісти не встигли поставити їй запитання. Подальші дзвінки Андрушковій спрямовувалися на автовідповідач, зазначили у матеріалі.

Журналісти також зателефонували до одного з російських засновників фірми матері судді, зазначеного в YouControl. Павло Панов запевнив, що він та інші засновники "не беруть участь у діяльності компанії, не одержують прибутку і додав, що компанія давно закрита".

У матеріалі зазначається, що у 2021 році Любов Токмілова отримала 1,3 млн грн суддівської зарплати, у 2022 – 440 тис. грн та 433 тис. грн як "допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами" від суду. На банківських рахунках суддя має 4 тисячі гривень, 3 долари США та 100 тис. грн готівкою. Також Токмілова має рахунок в одному із найбільших банків Туреччини – Ziraat Bank.

Суддя задекларувала квартиру на 23,2 кв. м. у Південному на Одещині, а у листопаді 2022 року почала проживати у квартирі мами на 70 кв. м. в елітному ЖК "Південна Пальміра", розташованому в курортному районі Одеси – Аркадії. З рухомого майна суддя задекларувала Toyota Yaris 2006 року (куплену у 2007 році), а у 2021 році Токмілова оформила у лізинг BMW X4 2021 року випуску за 1 704 200 грн.

Нагадаємо, СБУ та Служба зовнішньої розвідки підтверджують, що новий голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов має громадянство РФ.

Читайте також