НАЗК: Суди не розглядатимуть 1200 справ про недостовірне декларування

Це відбувається через рішення Конституційного суду
НАЗК: Суди не розглядатимуть 1200 справ про недостовірне декларування
Глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков (фото: УНІАН)
10 Грудня 2020, 15:50
читать на русском

Через рішення Конституційного суду щодо відповідальності за брехню в деклараціях суди припинили розгляд близько 1200 справ і можуть переглянути уже винесені вироки у 200 справах.

Про це розповів глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в ефірі "24 каналу".

Новіков зазначив, що правоохоронці зареєстрували 4700 справ про неправдиве електронне декларування майна та доходів.

Всього 4700 справ було зареєстровано правоохоронцями й це не тільки Антикорупційне бюро, це в першу чергу Національна поліція, - сказав він.

За його словами, понад 1200 справ дійшло до суду. По 200 справах уже є вироки, які можуть бути переглянуті у випадку звернення особи до суду й можуть бути закриті, а це сотні мільйонів гривень.

Також Новіков зазначив, що вироки, які вже переглянули, не можуть бути винесені знову. Фігурантів цих справ ще й повністю звільнять від відповідальності.

Читайте також

На його думку, зараз важливо, щоб Верховна Рада якнайшвидше ухвалила Антикорупційну стратегію на 2020–2024 роки в другому читанні. Оскільки там є конкретні механізми — чого не вистачає, щоб НАЗК, НАБУ, САП або будь-який інший орган у державі ефективно працював.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд закрив справу про обвинувачення одеського міського голови Геннадія Труханова у декларуванні недостовірної інформації за 2017 рік, оскільки Конституційний Суд скасував відповідальність за цією статтею.

Через рішення Конституційного суду щодо відповідальності за брехню в деклараціях  станом на 1 грудня вже закрито понад 100 кримінальних справ щодо фактів вказання недостовірної інформації в електронних деклараціях.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Зеленський та Разумков хочуть скасувати "нікчемне" рішення КСУ: чи є шанси".

1