Сусіди порізали шини на інвалідних візках через оновлену інклюзивну доріжку

Мешканці будинку займаються цькуванням та булінгом
Сусіди порізали шини на інвалідних візках через оновлену інклюзивну доріжку
Інвалідний візок (фото: Pexels)
3 Грудня 2020, 21:00
читать на русском

У Дніпрі на житловому масиві Червоний Камінь розгорілася сусідська ворожнеча з цькуванням, булінгом та псуванням чужого майна. Сусіди невдоволені безбар'єрним простором та інклюзивною доріжкою для людей з інвалідністю.

Про це повідомив "11 канал".

Протягом 15 років родина Подзюбан боролась за безперешкодне пересування та вихід з власного дому. Вони розповіли, що без пандусів та обладнаних доріжок було вкрай тяжко. Ліфт не працював, допомоги від когось стороннього могли очікувати годинами, а іноді просто доводилось залишатися вдома.

Подружжю вдалося, оскільки для них за державний кошт встановили електричний підіймач та проклали інклюзивну доріжку. Частина жителів масиву виступила проти таких змін. На знак протесту сусіди порізали шини на візках людей з інвалідністю та цькують родину у чаті будинку.

Читайте також

Підіймач та доріжку звели бюджетним коштом завдяки міській соціальній програмі безбар’єрного середовища. Сусіди обурились цим фактом та заважати процесу будівництва.

Весь цей булінг відбувається з різних причин: одним не подобаються формулювання у проєктній документації на ремонт; іншим - пересування автівкою, а не лише візками, інклюзивною доріжкою, яка проходить через дитячий майданчик.

Голова громадської організації "Океан Добра" Ольга Волкова виступала за створення безбар'єрних умов для подружжя. Вона зазначила, що дитячий майданчик з’явився вже після того, як був затверджений проєкт реконструкції. І через нього навіть звузили доріжку. А щодо формулювання "капітального ремонту", яке так не подобається мешканцям будинку, то, за словами Волкової, це вимушена бюрократична стаття видатків, інакше її назвати просто не могли.

Попри таку реакцію мешканців будинку, громадська організація продовжуватиме боротьбу за доступний та інклюзивний простір для всіх жителів міста. Вони планують реконструювати будівлі та створити комфортні умови для людей з інвалідністю ще за 20 адресами.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) підписав указ про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні. Відповідний указ № 533/2020 підписано з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначається 3 грудня.