"Тато подарував": у звільненого заступника голови Держмитслужби Черкасського знайшли 4 мільйони гривень

Черкасський є одним з фігурантів корупційних скандалів на митниці
Головне
"Тато подарував": у звільненого заступника голови Держмитслужби Черкасського знайшли 4 мільйони гривень
Руслан Черкасський
17 Березня 2023, 14:16
читать на русском

НАЗК під час моніторингу способу життя заступника голови Держмитслужби Руслана Черкасського виявило майже 4 мільйони гривень ($150 тисяч), які йому нібито подарував батько-пенсіонер.

Про це повідомляє НАЗК.

"НАЗК надіслало до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури матеріали за результатами моніторингу способу життя заступника Голови Державної митної служби України Руслана Черкасського. Під час моніторингу НАЗК встановило необґрунтовані активи на суму 150 тис. дол. (майже ₴4 мільйони на період отримання подарунка)", - йдеться у повідомленні.

Посадовець 13 червня 2020 року подав до реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, де поінформував, що отримав 11 червня від свого батька подарунок у грошовій формі на суму понад 3 млн 995 грн.

Чиновник пояснив, що дар оформлено нотаріально та надано договір дарування валютних цінностей, згідно з яким він отримав у подарунок 150 тис. доларів США. У декларації за 2020 рік декларант вказав про суттєве збільшення своїх грошових активів на відповідну суму понад 4 млн грн.

Під час моніторингу НАЗК виявило, що, зважаючи на рівень доходів його батька та матері, вони не мали коштів на здійснення подарунка такого розміру. Крім того, батько у 2018 році придбав квартиру у Києві за понад 1,8 млн грн і паркомісце за 100 тис. грн.

НАЗК направило матеріали до САП для вирішення питання щодо звернення до суду з позовом про визнання активу необґрунтованим та його стягнення в дохід держави.

Нагадаємо, Черкасського називають реальним керівником митної служби, який, за словами нардепа Ярослава Железняка, керував митницею під наглядом заступника голови Офісу Президента Олега Татарова.

Руслан Черкаський —уродженець Донецька, з початку 90-х працює на митниці. ЗМІ називають його "багаторічним куратором контрабандних потоків". В часи правління регіоналів вважався креатурою тодішнього голови Офісу президента Андрія Клюєва.

"Керував апаратом РНБО при Раїсі Богатирьовій. Потім зайшов на Енергетичну митницю. Налагодивши там схеми та розставивши своїх людей, перейшов помічником головного "гаманця" регіоналів – Міністра доходів та зборів Олександра Клименка",— писали про Черкасського Львівські новини.

Після Революції гідності ховався від люстрації у Верховній Раді – помічником депутата-регіонала Ігоря Зварича. А з 2016 року знову поновився у системі ДФС - одразу керівником Київської митниці.

Брат Черкасського — Валерій Черкаський займає посаду в органах управління економічного сектору так званої "ДНР". Сам митник Черкасський мешкає у Києві в приватному будинку, який офіційно належить брату- днрівцю Валерію.

Руслан Черкасський ніколи офіційно не займався підприємницькою діяльністю, зробив кар’єру виключно на державній митній службі, що забезпечила йому дійсно розкішне життя.

Черкасському належить два будинки та вісім квартир, дві з яких знаходяться в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Одна з квартир є спільною власністю Руслана Черкасського та Віталія Кіро. Останньому належить в ОАЕ тютюнова фірма VK Tabacco FZE, що співпрацює з українською компанією "Юнайтед Табако", якій належить тютюнова фабрика на Дніпропетровщині в місті Жовті Води. Ця фабрика неодноразово фігурувала в справах з контрабанди сигарет.

Черкасський є власником чималого елітного автопарку. Зокрема йому належить люксовий автомобіль Bentley Continental GT, Mercedes-Benz G та BMW7.

Новий 2022 рік Черкасський з родиною зустрічав на орендованій віллі на острові Раа в Мальдівській Республіці, де вартість відпочинку на тиждень стартує від $100 тис.

Читайте також

1