Ті, хто не втрачає нюх і смак, хворіють на ковід важче – інфекціоніст

Вірус постійно мутує і змінюється на гірше
Важливо
Ті, хто не втрачає нюх і смак, хворіють на ковід важче – інфекціоніст
Світлана Федорова (Фото: Фейсбук)
5 Квітня 2021, 17:36
читать на русском

Головна лікарка Миколаївської інфекційної лікарні Світлана Федорова розповіла про перебіг третьої хвилі коронавірусу і дала поради, що робити, якщо ви занедужали.

Про це медик розповіла у дописі на своїй сторінці у Фейсбуці.

Кількість пацієнтів з діагнозом "ковід" росте… Пост простий, простими словами і для простих людей. Для всіх, - пояснила Федорова.

Лікарка зокрема констатувала, що вірус став набагато агресивнішим, людям швидко гіршає після початку хвороби. Крім того, повторно хворіють навіть ті, хто має імуноглобуліни.

Вірус змінився. Дуже. Він став більш агресивний. Швидко відбувається погіршення (не завжди вловлюється пацієнтом). Хворіють повторно навіть ті, хто перехворів в листопаді, грудні, і ті, у кого високий титр імуноглобулінів G (пару чоловік таких було вже). Чи не багато - але було. Цікаво. І сумно, - констатувала лікарка.

Вона зауважила також, що втрата нюху і смаку є не обов'язковими симптомами хвороби. До того ж ті, у кого нюх не губиться, мають зазвичай важчі пневмонії.

Далі Федорова пояснила, що експрес-тести часто не виявляють коронавірус.

Навіть при наявності ковіда, він може показати негативний результат якщо: не надто ретельно відібраний матеріал, не дуже ретельно поводиться тест, пацієнт перед цим промивав ніс, наприклад, або капав краплі, або пройшло більше 4 5 днів з початку захворювання і т.д . Або просто не пощастило - корона є, а тест - негативний. Так буває, - констатувала медикиня.

Читайте також

Лікарка зауважила, що не потрібно в перші дні захворювання мчати на КТ легенів. Як правило, у цьому немає сенсу до 10-12 дня, як мінімум. Так само не потрібно одразу вживати антибіотики або займатися самолікуванням.

Федорова радить при перших симптомах (ломота в тілі, кашель, нежить, температура) полоскати носоглотку, багато пити, промивати ніс, провітрювати приміщення, за потреби – збивати температуру і звернутися до лікаря та здати ПЛР-тест. Крім того, не чекаючи пневмонії, краще спати на боку, а не на спині.

Інфекціоністка також наполегливо радити купити пульсоксиметр, який показує сатурацію (насичення крові киснем) і пульс. Нижче 94- не дуже добре. Нижче 92- наполягайте на госпіталізації.

Потрапивши до сімейного лікаря краще відразу візьміть (або обговоріть швидке взяття  електронного направлення на госпіталізацію). Маючи ПЛР тест на руках, електронне направлення від сімейного лікаря та погіршення стану - є шанс потрапити в стаціонар. Погіршення - це наростання задишки, слабкості, температури, падіння сатурації, - розповіла Федорова.

На крайній випадок і при фінансовій можливості лікарка радить купити додому кисневий концентратор на 10-15 літрів.


Контекст. У Національній академії наук спрогнозували розвиток третьої хвилі коронавірусу в Україні та число летальних випадків. Науковці зокрема констатували, що третя хвиля в Україні розвивається аналогічно до більшості країн Європи.

1