Тіхановська запропонувала змінити офіційну назву Білорусі

Поточна назва асоціюється з Росією, тому білоруси цього не хочуть
Тіхановська запропонувала змінити офіційну назву Білорусі
Світлана Тіхановська (фото: tsikhanouskaya.org)
12 Січня 2021, 09:41
читать на русском

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська запропонувала змінити назву Білорусі литовською мовою. Вона відправила відповідний лист міністру закордонних справ Литви Габриеліусу Ландсбергісу.

Про це йдеться на сайті опозиціонерки.

Тіхановська направила листа міністру закордонних справ Литви із закликом змінити назву Білорусі в литовській мові з Baltarùsija на Belarussià. Раніше сам Ландсбергіс пропонував опозиціонерці звернутися до Литви з відповідним листом щодо зміни назви.

Читайте також

Зазначається, що офіційна назва Baltarùsija сприймається як трасування російської назви Білорусь, що призводить до помилкової асоціації з державою Росія.

Термін Baltarùsija, прийнятий нині в литовській мові, є точною калькою російської назви Білорусь, асоціюється з радянською епохою і не відповідає назві Білорусь (загальновизнана в білоруській мові, і принаймні офіційно в російській мові) у двох основних аспектах, - йдеться у зверненні.

Також опозиція зазначила, що на цей час офіційна назва країни та держави наближена до білоруського оригіналу у 24 європейських країнах. Подібний крок Литви означав би підтримку бажання Білорусі реалізувати себе як самобутній європейський народ із самобутньою та історично визначеною назвою країни та держави.

Нагадаємо, що Литва офіційно вирішила називати Грузію Сакартвело. Відтепер нову назву будуть використовувати в офіційних документах.

1