Керуватиму Білоруссю 45 днів: Тіхановська про перехідний період

Представники опозиції розробили документи для управління в цей період
Керуватиму Білоруссю 45 днів: Тіхановська про перехідний період
Світлана Тіхановська, Франак Вячорка та Олександр Добровольський (фото: TUT.by)
7 Грудня 2020, 10:29
читать на русском

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська заявила, що керуватиме Білоруссю 45 днів разом зі своєю командою, поки триватиме перехідний період у країні.

Про це йдеться в інтерв'ю Тіхановської, її старшого політрадника Олександра Добровольського та радника з міжнародних питань Франака Вячорки виданню TUT.by.

Тіхановська зазначила, що можливість взяти на себе керівництво Білорусі розглядалось і раніше.

Я про це заявляла всю передвиборчу кампанію, що ми повинні прийти до нових виборів. Зараз, оскільки вже з'явилася команда і розроблені документи, які дають можливість це зробити усвідомлено, ми вирішили записати таку заяву. Але і так було очевидно, що я вже не кину це все, поки всіх політв'язнів не випустять, - сказала вона.

Вячорка заявив, що 45 днів - це мінімум, який необхідний до проведення нових виборів. Хоча все може затягнутися в залежності від ситуації у країні. Він зазначив, що опозиція планує опублікувати кілька документів:

  • Перший - пропозиції щодо проведення нових виборів.
  • Другий - програму економічної допомоги на транзитний період - що потрібно, щоб врятувати найбільш незахищені соціальні групи.
  • Третій - це сценарії розвитку подій, щоб люди розуміли, що є кілька варіантів, не все буде ідеально і потрібно бути готовими до різних сценаріїв.
  • Четвертий - пропозиції щодо конституційної реформи, але не те, що робить чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко, а саме принципи Конституції, щоб гарантувати мирні зміни, щоб не було враження, що після реформи Конституції стане ще гірше

За його словами, проєкт Конституції розроблений на підставі Конституції 1994 року, але будуть замінені розділи щодо повноважень державної влади та взаємодії між гілками.

Читайте також

Своєю чергою Добровольський наголосив, що команда Тіхановської бачить ОБСЄ у ролі третьої сторони за столом переговорів.

Просто Євросоюз або просто Росія не зовсім підходять - у кожного є свої інтереси. А ОБСЄ - організація, яка об'єднує і Росію, і ЄС, і США, і Канаду, це кращий медіатор. Але можуть бути й інші варіанти. Наприклад, в Україні медіатором виступила "нормандська четвірка", - сказав він.

Також білоруська опозиція готова розглядати різні варіанти, але розуміє, що без третьої сторони буде значно важче врегулювати ситуацію.

Нагадаємо, у Білорусії вже четвертий місяць проходять масові акції протесту незгодних з підсумками президентських виборів, які відбулися 9 серпня.

За даними ЦВК, перемогу на них з 80,10% голосів здобув чинний президент Олександр Лукашенко. Друге місце зайняла Світлана Тіхановська з 10,12% голосів.

23 вересня Олександр Лукашенко провів таємну інавгурацію в Палаці Незалежності в Мінську.  Церемонію інавгурації провели на тлі протестів у Білорусі.

Легітимність Олександра Лукашенка як президента Білорусі не визнають країни ЄС, США та Україна. В той час, як Росія та Китай одразу схвалили інавгурацію.

Тіхановська раніше заявила, що готова стати на чолі Білорусі в перехідний період, оскільки країна підійшла до змін "із найменшими шорками".

1