Тіхановську висунули на Нобелівську премію миру

Ініціатором виступив президент Литви Гітанас Науседа
Тіхановську висунули на Нобелівську премію миру
Світлана Тіхановська (Фото: Світлана Тіхановська Телеграм)
1 Лютого 2021, 06:01
читать на русском

Президент Литви Гітанас Науседа висунув лідера білоруської опозиції Світлану Тіхановську на здобуття Нобелівської премії миру.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на два джерела.

За словами одного зі співрозмовників агентства, Науседа номінував Тіхановську, щоб продемонструвати підтримку демократичного руху в Білорусі і вимогам провести вільні вибори.

Тіхановська подякувала Науседі в Twitter і назвала своє висунення "неймовірним моментом". Вона зазначила, що Науседа номінував не тільки її, але і весь народ Білорусі.

Як відомо, торік у травні Тіхановська висунула свою кандидатуру на пост президента Білорусі замість свого чоловіка Сергія, який був заарештований.

У серпні 2020 року після виборів президента ЦВК оголосила їх переможцем Лукашенко (80,08%, у Тіхановської - 10,09%). Опозиція не визнала його перемогу. Відтоді в Білорусі тривають протести, жорстоко придушуються владою.

Відразу після виборів під тиском влади Тіхановська була змушена виїхати до Литви.

Читайте також

Нагадаємо, Світлана Тіхановська запропонувала змінити назву Білорусі литовською мовою. Вона відправила відповідний лист міністру закордонних справ Литви Габриеліусу Ландсбергісу. Раніше сам Ландсбергіс пропонував опозиціонерці звернутися до Литви з відповідним листом щодо зміни назви.