Торгував гуманітаркою: у Харкові затримали шахрая

Чоловік продавав харчі за завищеними цінами
Торгував гуманітаркою: у Харкові затримали шахрая
Фото: Нацполіція
28 Березня 2022, 07:19
читать на русском

У Шевченківському районі Харкова співробітники поліції затримали чоловіка, який біля супермаркету торгував товарами, призначеними для гуманітарної допомоги.

Про це повідомили в ГУ Нацполіції Харківської області.

Для з’ясування усіх обставин події правопорушника разом з товаром доставили до відділу поліції.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.
Наразі чоловіку повідомили про підозру у скоєнні злочину та затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.
Поліція звертається до громадян з проханням повідомляти про всі випадки торгівлі гуманітарною допомогою. Зловмисники, що наживаються на чужому горі, мають бути покарані. Якщо ви виявили факт торгівлі гуманітарною допомогою, повідомляйте до поліції за номером 102.

Нагадаємо, в Україні встановили кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану.

За продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку:

  • штраф від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі:

  • позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Дії, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Читайте також