Трагедія у Харкові: чому працівники ДСНС не змогли врятувати людей

Пожежникам вдалось витягти з вогню дев'ять людей
Трагедія у Харкові: чому працівники ДСНС не змогли врятувати людей
Пожежа у Харкові (фото: president.gov.ua)
22 Січня 2021, 16:27
читать на русском

У Міністерстві внутрішніх справ розповіли, чому працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій не вдалося врятувати людей під час пожежі у будинку для літніх людей у Харкові.

Про обставини надзвичайної ситуації, перебіг порятунку людей і гасіння пожежі розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий під час приїзду президента Володимира Зеленського на місце події, передає Офіс президента.

Він повідомив, що інформація про займання надійшла о 15:03. У ході з’ясування обставин події було встановлено, що в будинку можуть перебувати люди похилого віку. До місця були направлені підрозділи ДСНС у достатній кількості для того, щоб виконати завдання з гасіння та рятування людей.

Після прибуття о 15:15 ситуація була наступна: виривалося полум’я по периметру всієї будівлі, а також густий чорний дим. У вікна було видно, що вогонь розповсюдився на весь другий поверх. Також горить перекриття між першим та другим поверхом, – розповів Яровий.

На місці пожежі працювали 13 одиниць техніки та 50 рятувальників, яким вдалось врятувати дев'ять людей. Їх доправили до лікарень.

Але, на жаль, на другому поверсі було виявлено загиблими 15 осіб, – додав він.

Будинок у Харкові, в якому сталася пожежа

Будинок у Харкові, в якому сталася пожежа (фото: president.gov.ua)

На запитання Зеленського, чому не вдалося врятувати людей, Яровий сказав, що вогонь поширювався дуже швидко, а на другому поверсі всі люди були маломобільними чи мали хвороби, пов'язані з ментальними розладами.

Люди були лежачими, але хто встановив у будинку на вікнах ґрати? – запитав президент.

Цей будинок для літніх людей був приватним і працював без належно оформлених документів на такий вид діяльності. Люди перебували тут нелегально, а за їхнє утримання платили родичі.

Будинок у Харкові, в якому сталася пожежа

Будинок у Харкові, в якому сталася пожежа (фото: president.gov.ua)

Серед причин пожежі слідство зазначило декілька необережне поводження з приладами для обігріву будівлі та займання проводки. Адже, за попередньою інформацією, із 17 січня в будівлі не працював газовий котел і її обігрівали електроприладами.

Читайте також

Нагадаємо, що 21 січня о 15.03 у Харкові у двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей, на другому поверсі виникла пожежа. Внаслідок цього 15 людей загинули, ще п‘ять людей госпіталізували. Тим часом правоохоронці затримали чотирьох людей, причетних до організації цього приватного будинку для літніх людей.

У зв'язку з пожежею президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) 22 січня прибув з робочою поїздкою до Харкова.

Більше читайте у нашому матеріалі: 15 жертв пожежі у Харкові: хто відповість за страшну смерть літніх людей та що відомо