15 жертв пожежі у Харкові: хто відповість за страшну смерть літніх людей та що відомо

22 січня вже оголосили днем жалоби за загиблими
Ексклюзив
15 жертв пожежі у Харкові: хто відповість за страшну смерть літніх людей та що відомо
Пожежа в Харкові фото: Facebook
22 Січня 2021, 09:00
читать на русском

21 січня в полудень у Харкові спалахнула пожежа у двоповерховому житловому будинку для літніх людей, в результаті якої загинуло 15 людей, п'ятеро перебувають у лікарні. Уряд створив державну комісію для розслідування трагедії, а поліція відкрила кримінальне провадження.

Як розпочалася пожежа у харківському будинку для літніх осіб

У четвер, 21 січня, о 15:03 в Харкові на вул. Нижня Гиївська, 150Б, загорівся будинок для літніх людей на другому поверсі. Під час пожежі загинуло 15 людей, а дев'ятьох вдалось врятувати.

За словами працівників закладу, у пансіонаті "Золотий час" мешкали люди віком від 25 до 90 років. На момент початку пожежі в будинку перебувало 33 людини, п'ятеро з яких постраждали.

Як повідомила генпрокурорка України Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової), усім постраждалим надають необхідну медичну допомогу. А пожежу кваліфіковано як надзвичайну ситуацію державного рівня.

Загасити пожежу вдалось аж о 16:53. На місці працювали 50 осіб особового складу та було залучено 13 одиниць техніки.

У МВС повідомили, що за фактом пожежі у будинку для людей похилого віку "Золотий час" в Харкові поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 270 Кримінального кодексу - "Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки".

Що спровокувало пожежу

За словами голови Національної поліції України Ігоря Клименка, однією із версій виникнення масштабної пожежі стало необережне поводження з електронагрівальними приладами. Іншою причиною може бути несправність газового обладнання, оскільки задимлення почалось як раз біля газового лічильника.

Директор обласного департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага розповів, що будинок для літніх людей працював без офіційного дозволу.

Жодних офіційних установ для літніх людей, зареєстрованих за цією адресою, немає! Ми не розуміємо, хто і з якою метою зібрав цих людей в одному місці, - наголосив Шпарага.

Тим часом місцеві жителі розповідають, що будинок для літніх людей функціонує близько року, а доти в цьому приміщенні начебто був центр для наркозалежних. За їхніми словами, більшість мешканців закладу під час пожежі не могли врятуватися, адже самостійно вже не пересуваються.

Крім того, в. о. мера Харкова Ігор Терехов зауважив, що у будівлі були дерев'яні перекриття, а жодних протипожежних заходів не було передбачено, тому вогонь так швидко поширився і його було складно загасити.

Усе це незаконно абсолютно. І всі ці перебудови зареєстровані за рішенням районного суду 8.07.2010 року, — сказав Терехов.

За словами в. о. мера, це була житлова будівля і право власності зареєстроване на Славіка Акопяна. Площа — 351,5 кв.м.

Що робить влада

Президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) доручив Кабінету міністрів негайно розібратися в ситуації, а міністру внутрішніх справ Арсену Авакову (досьє Авакова) – відкрити та взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу і в якнайшвидші терміни відповісти на питання, які причини трагедії та хто в ній винен.

Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) скликав термінове засідання, на якому створив державну комісію для з’ясування причин трагедії та напрацювання механізмів запобігання подібним надзвичайним ситуаціям у майбутньому. Очолив комісію міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Шмигаль також доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій здійснити позачергові перевірки стану протипожежної безпеки в об'єктах підвищеного ризику, зокрема будинках розміщення людей похилого віку.

Слідчі Державного бюро розслідувань порушили кримінальну справу щодо співробітників ДСНС. Правоохоронці розслідують службову недбалість, яка призвела до пожежі в будинку для похилих людей в Харкові.

До того ж Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов підписав розпорядження про оголошення 22 січня днем жалоби за загиблими внаслідок пожежі у будинку для літніх людей. Він також пообіцяв, що всіх загиблих унаслідок пожежі буде поховано коштом міського бюджету.

Пожежа у Харкові

Хто винний у трагедії

За словами Арсена Авакова, наразі вирішується питання про затримання власниці пансіонату, яка була на лікарняному, та керівника будинку.

Поліціянти вже встановили керівників закладу та доставили їх до територіального відділу поліції для надання свідчень, - зазначив Аваков.

Також до відділку доправили і трьох осіб зі складу обслуговуючого персоналу.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Читайте також

Де зараз постраждалі літні люди

Як розповів директор харківського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віктор Забашта, постраждалих внаслідок пожежі в Харкові у будинку для літніх людей госпіталізували до лікарень. В одного із них опіки, в іншого – отруєння чадним газом.

За його словами, медики ушпиталили чотирьох осіб.

Тих, хто не постраждав, розмістили в інтернатних установах Харкова, заявляють у соцзахисті Харківської ОДА.

Люди із харківського будинку для літніх людей фото: Украина.Новости

1