Трасс іде, Джонсон хоче повернутися: у Великій Британії знову зміниться прем`єр

Вибори нового прем'єр-міністра Британії відбудуться вже наступного тижня
Головне
Трасс іде, Джонсон хоче повернутися: у Великій Британії знову зміниться прем`єр
Ліз Трасс (Фото: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images)
20 Жовтня 2022, 18:23
читать на русском

Ліз Трасс, під час виступу на Даунінг-стріт, оголосила про свою відставку з посади прем'єр-міністра Великобританії.

Про це пише  BBC.

Я усвідомлюю... що, враховуючи ситуацію, я не можу виконати мандат, на який мене обрала Консервативна партія, - заявила Трасс.

За слова Трасс, вона зустрілась з головою Комітету Гремом Бреді та домовилась про дату наступних виборів. Також вона відзначила, що очолюватиме посаду прем'єра, поки країна не обере наступника.

Зазначається, що проблеми для Трасс почались після того, як перший канцлер Квасі Квартенг "налякав" фінансові ринки запропонованим мінібюджетом ще наприкінці вересня. Після цього занепокоєння консерваторів переросло у гнів всередині парламентської партії.

Після відставки Ліз Трасс за посаду британського прем'єра та лідера Консервативної партії знову може поборотися Борис Джонсон.

Про це свідчать дані опитування членів Консервативної партії за 17-18 жовтня, опубліковані на авторитетному сервісі YouGov.

За даними опитування, більшість торі (члени Консервативної партії) хочуть, щоб уряд очолив Джонсон. Кожен третій консерватор (32%) каже, що саме він є підходящим кандидатом. За ним йдуть колишній міністр фінансів Ріші Сунак (23%) та чинний міністр оборони Бен Воллес (10%).

Окремо наголошується, що виборці Трасс особливо зацікавлені у поверненні Джонсона - 44% від їхнього числа називають його наступником.

Більшість консерваторів вважає, що з роллю прем'єра найкраще впораються Джонсон (63%), Воллес (62%), Сунак (60%) та лідер Палати громад Пенні Мордонт (54%).

При цьому вони стурбовані тим, що проведення нових виборів за традиційною схемою може бути погано сприйняте суспільством. Майже 60% заявили, що партії слід визначитись з єдиним кандидатом. Половина підтримала б вибори в один тур за участю двох претендентів.

Тим часом The Times пише, що Джонсон має намір брати участь у виборах і вважає, що це питання "національних інтересів". На цей час він отримує сигнали від своїх прихильників. За даними The Times, Джонсон вірить, що здатний знову очолити консерваторів.

Також видання з посиланням на кількох членів Консервативної партії зазначає, що повернення Джонсона цілком може відбутися.

Нагадаємо, 6 червня 2022 року члени Консервативної партії Великої Британії висловили вотум довіри Борису Джонсону, завдяки чому він зміг зберегти свою посаду. Однак 7 липня Борис Джонсон пішов з посади прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії на тлі політичної кризи, яка виникла в країні через відставки низки міністрів.

У липні 2022 року відбувся останній тур виборів лідера Консервативної партії Великої Британії, до нього увійшли Ріші Сунак та Ліз Трасс. Серед 450 членів партії, які вирішили, як вони голосуватимуть на поточних виборах керівництва, Ліз Трасс набрала 61%, а колишній міністр фінансів Сунак – 39%.

Читайте також