Три дози CoronaVac не захищають від Омікрону – вчені

Після двох щеплень CoronaVac для ефективного захисту треба ревакцинуватися Pfizer
Три дози CoronaVac не захищають від Омікрону – вчені
Вакцина CoronaVac проти коронавірусу (фото: ООС у Facebook)
24 Грудня 2021, 21:48
читать на русском

Три дози вакцини Pfizer-BioNTech або доза цього біопрепарату після двох доз китайської вакцини CoronaVac забезпечують "захисні рівні" антитіл, що нейтралізують омікрон-штам коронавірусу. Проте бустер "коронаваком" після курсу "коронаваку" не дає "адекватних рівнів" захисних антитіл, пишуть гонконзькі вчені.

Про це пише видання ЛігаБізнесІнформ.

Дві дози як Pfizer, так і CoronaVac дають "дуже слабку" відповідь нейтралізувальних антитіл проти омікрону – "чемпіона" серед штамів SARS-CoV-2 із "вислизання" від імунних відповідей.

За попередніми даними, омікрон, ймовірно, рідше призводить до госпіталізації молодих та переважно вже імунних (щеплених або тих, що перехворіли) інфікованих, ніж попередні штами, проте його висока заразність є серйозною загрозою для громадського здоров'я.

Вчені з Гонконгу радять тим, хто отримав дві дози Pfizer або CoronaVac, щепитися третьою дозою Pfizer приблизно через шість місяців після первинного курсу "для досягнення оптимального захисту від омікрону".

Нагадаємо, у Німеччині пропонують запровадити четверту дозу вакцини, аби захиститися від "Омікрона". Там кажуть, що новий варіант COVID-19 стане домінуючим у країні вже через три тижні.

Читайте також

1