Тушкована капуста: нові рецепти традиційної страви

Рецепти тушкованої капусти досить прості і недорогі
Тушкована капуста: нові рецепти традиційної страви
12 Жовтня 2023, 21:50
читать на русском

Традиційна страва на наших столах — смачна тушкована капуста. Є багато способів її приготувати. Пропонуємо класичний рецепт і простий рецепт тушкованої капусти. Також готуємо тушковану капусту з ковбасою, куркою і по-чеськи з яблучним і томатним соком.

Тушкована капуста: класичний рецепт

Інгредієнти:

  • білокачанна капуста — 1 кг;
  • морква — 2 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • гвоздика — 2 шт.;
  • лавровий лист — 2 шт.;
  • чорний мелений перець — 1 ч. л.;
  • олія соняшникова рафінована — 4 ст. л.;
  • пшеничне борошно — 2 ст. л.;
  • білий хліб – 40 г.

Капусту очищуємо від верхнього листя, миємо та розрізаємо на чотири частини. Шаткуємо тонкими скибочками.

На сковороді з маслом обсмажити капусту протягом 10 хвилин на середньому вогні.

Почистити моркву і цибулю. Нарізати цибулю кубиками, моркву натерти на дрібній тертці. Обсмажити на середньому вогні на рослинній олії 2-3 хв.

До капусти додати обсмажені цибулю і моркву, воду, хліб. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 20 хв.

Помідори очистити від шкірки, вийняти насіння, а м'якуш нарізати невеликими кубиками. За 5 хвилин до кінця приготування вийняти хліб, додати помідори, спеції, розмішати.

Обсмажити на сухій сковороді муку протягом 1 хвилини і додати в кінці до капусти, перемішати.

Накрити кришкою, вимкнути вогонь, настоювати 5 хв.

Простий рецепт тушкованої капусти

Інгредієнти:

  • капуста – 1 шт.;
  • цибулина – 2-3 шт.;
  • томатна паста – 50-70 г;
  • олія для смаження;
  • сіль, перець – до свого смаку.

Капусту шаткуємо дрібною соломкою, цибулю – півкільцями. У пательні з розпеченою олією обсмажуємо цибулю, потім томатну пасту та додаємо капусту. Трохи обсмажуємо її, перемішуючи з томатною пастою і цибулею, додаємо півтори склянки гарячої води. Коли маса закипить, зменшуємо вогонь і тушкуємо капусту до м’якості. Це займе 30-40 хвилин. За 10 хвилин до кінця тушкування капусту перчимо та солимо.

Тушкована капуста з ковбасою

Інгредієнти:

  • капуста – 1 шт.;
  • цибулина –  2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста – 100 г;
  • варена ковбаса (сосиски);
  • лавровий лист;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець – до свого смаку.

Нашатковані півкільцями цибулини обсмажуємо в пательні, додаємо натерту моркву, а через 2 хвилини додаємо тонко нарізану капусту. Перемішуємо інгредієнти та тушкуємо до м’якості, додавши склянку окропу. Овочі тушимо на маленькому вогні із закритою кришкою. Ковбасу або сосиски нарізаємо довільно, обсмажуємо до скориночки та додаємо в пательню з капустою. На тій олії, де смажилася ковбаса, підсмажуємо томатну пасту протягом 1 хвилини та додаємо її до овочів. Посипаємо спеціями та сіллю, перемішуємо та тушкуємо все разом ще 5-7 хвилин.

Тушкована капуста з куркою

Інгредієнти:

  • капуста – 1-1,5 кг;
  • курка – 0,5 кг;
  • томатна паста – кілька ложок;
  • сіль, перець – до свого смаку;
  • рослинна олія.

М’ясо ріжемо великими шматочками. Кладемо в пательню м’ясо і обсмажуємо близько 4 хвилин, щоб воно з усіх боків побіліло. Додаємо нарізану тоненькою соломкою капусту, перемішуємо та смажимо під кришкою 20 хвилин. Якщо капуста пригоратиме, можна підливати потроху води із чайника. Перчимо, солимо, додаємо томатну пасту та перемішуємо. Залишаємо тушкувати ще на 20 хвилин, щоб капуста стала дуже м’якою.

Тушкована капуста по-чеськи

Інгредієнти:

  • свиняча шия – 400 г;
  • капуста маринована – 400 г;
  • свіжа капуста – 400 г;
  • яблучний сік – 100 мл;
  • томатний сік – 75 мл;
  • перець горошком – 15 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • кмин – 0,5 ч. л.;
  • сіль – до свого смаку.

М’ясо нарізаємо кубиками. Подрібнюємо цибулю і натираємо моркву. М’ясо солимо, перчимо й обсмажуємо в розігрітій олії до рум’яної скоринки. М'ясо нарізаємо кубиками. Подрібнюємо цибулю та трьом моркву. М'ясо солимо, перчимо і обсмажуємо в розігрітій олії до рум'яної скоринки. Додаємо цибулю, моркву та обсмажуємо ще 10 хвилин.

Вливаємо до м'яса та овочів томатний сік і гасимо 5 хвилин.

Шинкуємо свіжу капусту.

На дно чавунної каструлі кладемо гороховий перець і лавровий лист.

Потім викладаємо свіжу капусту, кладемо обсмажене з овочами м'ясо, а зверху мариновану капусту. Поливаємо її яблучним соком. Вливаємо кип'ячену воду, мало не доходячи до верхнього шару капусти.

Накриваємо каструлю кришкою. З моменту закипання готуємо тушковану капусту 40-50 хвилин на повільному вогні.

Читайте також

1