У 2022 році інфляція перевищить 30% - голова НБУ

За три роки купівельна спроможність гривні знизиться майже вдвічі
Головне
У 2022 році інфляція перевищить 30% - голова НБУ
Купюри, гривня, комуналка Фото: УНІАН
16 Серпня 2022, 21:02
читать на русском

Купівельна спроможність гривні знизиться майже вдвічі за три роки.

Про це повідомив голова Нацбанку Кирило Шевченко у своїй колонці на сайті lb.ua.

Наш базовий (програмний) макроекономічний сценарій передбачає що загалом цього року інфляція перевищить 30%, наступного року буде близько 20% і лише у 2024 році знизиться до однознакового рівня. Тобто, за ці 3 роки купівельна спроможність гривні знизиться майже вдвічі, - написав він.

Кирило Шевченко зауважив, що для реалізації такого сценарію "нам потрібно ще докласти чимало зусиль" - інакше результати можуть бути набагато гіршими.

Голова НБУ вважає, що потрібно встановити наступний графік емісії: викуп Національним банком ОВДП до кінця цього року в обсягах до 30 млрд грн на місяць, що відповідає узгодженій з урядом загальній сумі у 400 млрд грн, у 2023 році – обсяг емісії зменшується вдвічі, а в 2024 – вона припиняється взагалі.

А для цього потрібні рішучі заходи скорочення дефіциту бюджету. Наскільки б непопулярними вони не виглядали, їхнє свідоме і контрольоване застосування є найефективнішим варіантом пристосування економіки до війни на виснаження і забезпечення підґрунтя для перемоги. Тому владі потрібно брати на себе відповідальність і приймати непопулярні рішення, чесно пояснюючи суспільству необхідність відповідних кроків, - каже Шевченко.

На його думку, якщо зараз не підвищувати ставки, то негативні ефекти від емісійного фінансування та інфляції будуть суттєво вищими.

Якщо країна порине в хаос неконтрольованої емісії, девальвації та інфляції, краху фінансової системи, втрати обороноздатності, то майбутнім поколінням доведеться значно складніше і довше витягувати країну з цієї прірви, - додав він.

За його словами, Нацбанк готовий до тимчасового та обмеженого емісійного фінансування.

Нагадаємо, що Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує погіршення економічної ситуації в Україні, чому сприяють бойові дії, високий бюджетний дефіцит, скорочення української економіки, зростання держборгу, зниження валютних резервів та зниження експортних доходів.

1