У Чернівцях виписали рекордний штраф за порушення маскового режиму

Працівники і відвідувачі магазину у червоній зоні карантину були без масок
У Чернівцях виписали рекордний штраф за порушення маскового режиму
Магазин (Фото: pexels)
10 Березня 2021, 15:17
читать на русском

Чернівецька мобільна бригада інспекторів першою в Україні виписала протокол, який передбачає штраф від 3400 до 5100 гривень за порушення маскового режиму в магазині.

Про це пише ІА АСС.

Як  розповіла начальниця Держпродспоживслужби Чернівецької області Анжела Косован, ще в жодній області України не застосовували штрафи від  200 до 300 неоподаткованих мінімумів. Інспектори ще не мають зразків протоколів та фахових роз’яснень з Києва. Проте, зважаючи на масове недотримання карантину на Буковині, працівники Держпродспоживслужби в області розробили протокол самостійно.

Раніше інспектори мобільних бригад обмежувались сумою штрафу в 425 гривень за порушення карантину.

Штраф 425 гривень ми виписуємо за недотримання карантинних обмежень: відстань, масковий режим, одноразові полотенечка тощо. А от штраф, передбачений Законом від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів,  не виписувала ще жодна область в Україні. Прецеденту ще як такого  не було. Протоколу ще не було і роз’яснень з Головного Управління з Києва нам ще не надавали. Тому вчора ми самостійно розробили матеріал і склали перший такий протокол. Там мова йде саме про недотримання маскового режиму. Якщо ми бачимо працівників закладу, продавців без масок. І вчора перший такий протокол виписала мобільна бригада, - розповіла Косован.

Читайте також

Штраф виписали на продовольчий магазин у Чернівцях. За словами Косован, працівники магазину продавали товари людям без масок. На зауваження інспекторів працівники гастроному не реагували, за що й заробили покарання.


Контекст. 14 січня в Україні набув чинності закон, який передбачає штрафи для бізнесу за відсутність масок. Він встановлює штрафи у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) для юридичної особи, фізичної особи-підприємця за:

  • допуск у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину громадян без засобів індивідуального захисту;
  • невжиття заходів щодо перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті громадян без масок;
  • за обслуговування споживачів у період дії карантину працівниками суб’єктів господарювання та безпосередньо фізичною особою-підприємцем без вдягнутих засобів індивідуального захисту.
1