У Чигирині пенсіонера судитимуть за "повалення влади" через допис у Facebook

Допис чоловік опублікував ще 2018 року
У Чигирині пенсіонера судитимуть за "повалення влади" через допис у Facebook
Володимир Терещенко (фото: helsinki.org.ua)
22 Грудня 2020, 13:59
читать на русском

У Чигирині оголосили підозру у "поваленні конституційного ладу" 80-річному Володимирові Терещенку через картинку у Facebook дворічної давності. Адвокатка пенсіонера впевнена, що це через його громадську діяльність.

Про це повідомила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

У Черкаській області 80-річного пенсіонера хочуть засудити за допис у Facebook, у якому була картинка із кулеметом "Максим" та лайкою. Допис чоловік зробив ще у 2018 році.

10 грудня йому вручили підозру у діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Терещенко заперечив обвинувачення. Він зазначив, що ніде не виступав з радикальною чи сепаратиською позицією проти влади, тим паче проти Конституції України.

За словами, адвокатки Черкаської приймальні УГСПЛ Людмили Геращенко, відомості до ЄРДР внесли ще рік тому, потім проводили експертизу. Картинку проаналізував експерт СБУ, який має освіту філолога. Геращенко зазначила, що за результатами експертизи визначили – слова на зображенні свідчать про заклик до повалення влади, а це 109 стаття ККУ. Вона вважає, що через зміну влади пост вже не актуальний.

Геращенко з тексту підозри зробила висновок, що пенсіонера записали до учасників радикальних рухів, які мають на меті насильницькими методами змінити владу у країні. Але доказів, що Терещенко прагнув повалення конституційного ладу, адвокатка не побачила.

Володимир Терещенко має активну громадянську позицію, бореться за екологію та справедливість, але він не бере в руки кулемет або граблі і не йде валити владу. Слідство не навело жодних доказів цього, – зазначила адвокатка.

До суду справа ще не дійшла.

Читайте також

Зазначимо, що Терещенко один з активних мешканців міста Чигирин, протистояв будівництву птахофабрики й вирубці дерев у Чорному літі та місцевому парку. Понад 40 років пропрацювала вчителем географії у Черкасах, Смілі та Чигирині.

Пенсіонер переймався історичною спадщиною району та екологічними проблемами, був членом "Народної ради Чигиринщини".

У 2014 році виступив проти будівництва птахофабрики, на якій могла б вироблятися курятина для торгової марки "Наша Ряба" (володіє мільярдер Юрій Косюк). Боротьба тривала декілька років, оскільки місцеві мешканці боялися наслідків від виробництва для екології. У компанії виникали конфлікти з місцевими. У 2015 році в селі Яснозір'я побили голову сільради Василя Ткаченка, деяким мешканцям погрожували. Завдяки протестам будівництво відклали.

Терещенко з іншими членами ГО "Народна рада Чигиринщини" виходили також на протест під будинком Косюка, пікетували під обласною радою містобудування та архітектури у Черкасах.

Нагадаємо, у Чернігівській області біля Крехаївської сільської ради 80-річний чоловік вкрав автомобіль Lexus, а на тому місці залишив свій велосипед.

1