У Чорнобилі погасили лісові пожежі: чи є загроза для населення

Інформацію про пожежі отримували завдяки супутниковим знімкам NASA
Головне
У Чорнобилі погасили лісові пожежі: чи є загроза для населення
Пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС (фото: Twitter)
24 Березня 2022, 10:50
читать на русском

У Зоні відчуження тривалий час були лісові пожежі, а українські рятувальники не мали можливості загасити полум'я. Оскільки Чорнобильська АЕС наразі під контролем російських окупантів.

Про це повідомив Руслан Стрілець, який виконує обов'язки міністра захисту довкілля та природних ресурсів, пише 24 канал. Станом на ранок 24 березня більшість пожеж локалізовані.

За його словами, інформацію про пожежі у Зоні відчуження вдається отримувати завдяки супутниковим знімкам NASA. Упродовж останніх двох тижнів так вдалося зафіксувати понад 30 пожеж.

До 21 березня було зафіксовано п'ять додаткових пожеж. Станом на сьогодні більшість з них вдалось локалізувати. Залишаються невеликі зони, де продовжується горіння, – зазначив Стрілець.

Окрім цього, зараз погода сприяє тому, аби полум'я не поширювалось далі. Але наближається літо і відповідно умови можуть стати загрозливими.

Своєю чергою росіяни не розуміють, що вони у небезпеці. Стрілець вважає, що пожежі - "або результати якихось бойових дій, або комусь захотілося пограти з вогнем".

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в етері національного телемарафону заявив, що станом на ранок 24 березня в Чорнобильській зоні серйозних пожеж немає. При цьому у Києві загалом у нормі радіаційна ситуація.

Основні загоряння у Чорнобильській зоні вже погашені. Серйозних пожеж там станом на зараз (ранок 24 березня – 24 канал) немає, – зазначив Денисенко.

За його словами, напередодні у Києві був дещо підвищений рівень цезію в повітрі, однак норму він не перевищував. Наразі загроз для населення немає.

За подальшою ситуацією спостерігатимуть. Денисенко сподівається, що завдяки тому, що пожежі вдалось погасити, радіаційний фон залишатиметься у нормі й надалі.

Нагадаємо, що рашисти незаконно заволоділи новітньою лабораторією вартістю 6 млн євро, яка розташована у зоні відчуження.

Читайте також

1