У цьому немає нічого ганебного: Філарет зізнався про співпрацю з КДБ

Контакти з КДБ у церкви були постійні
У цьому немає нічого ганебного: Філарет зізнався про співпрацю з КДБ
Патріарх Філарет (фото: Facebook)
21 Жовтня 2020, 11:44
читать на русском

Почесний патріарх Православної церкви України, патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет зізнався, що за радянських часів співпрацював із КДБ.

Про це він розповів в ефірі телеканалу "Україна 24".

За словами Філарета, усі священнослужителі контактували з КДБ.

Він зазначив, що без згоди спецслужби не можна було призначити ні єпископа, ні священника.

Контакти з КДБ у церкви були постійні. КДБ керував церквою – без його згоди не можна було призначити ні єпископа, ні священника. Для того щоб поставити єпископа, треба було кандидата узгодити з КДБ. А якщо з ними не погодити, священнику не дадуть реєстрації, без якої він не може служити на парафії, – розповів Філарет.

За його словами, у цьому немає нічого ганебного, оскільки чинив по совісті і змушений був "у таких умовах служити церкві й Богу".

Я не боюся, коли говорять: "Філарет співпрацював із КДБ". Так, контакти були, але не було жодного єпископа, який не мав би таких контактів. Ця "сенсація" потрібна для того, щоб принизити Церкву, – резюмував патріарх .

Читайте також

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський провів зустріч з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій і закликав допомогти у протидії поширенню COVID-19.

Він закликав представників церков і релігійних організацій влаштовувати релігійні заходи таким чином, щоб максимально зменшити скупчення людей і збільшити соціальну дистанцію, зокрема перевести богослужіння в онлайн-режим.

1