Правда завжди перемагає: Епіфаній про справу Стуса

Українcький народ продовжує виборювати право знати свою справжню історію
Правда завжди перемагає: Епіфаній про справу Стуса
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній (фото: Митрополит Епіфаній / Facebook)
20 Жовтня 2020, 16:27
читать на русском

Митрополит Київський і всієї України, владика Епіфаній зазначив, що пам'ять про Василя Стуса житиме в серцях українців, не зважаючи на будь-які заборони.

Про це предстоятель Православної Церкви України владика Епіфаній написав у Facebook.

Українcький народ продовжує виборювати право знати свою історію – справжню, а не системно фальсифіковану державою-агресором з усіма її міфами та втаємниченням правди. На жаль, справедливість цього твердження ще раз доводить резонансне рішення суду щодо заборони книги "Справа Василя Стуса". Відтак суспільство змушене протистояти посяганню на свободу слова, як на основоположне право людини, без якого неможлива правова країна, у якій ми всі прагнемо жити, - відзначив голова Православної Церкви України.

Владика Епіфаній зазначив, що у ці дні кожен, хто боронить правдиву українську історію та пам’ять про Василя Стуса, відгукується на заклик великого поета та дисидента: "Усі, хто проти диктатури, – встаньте!".

Читайте також

За словами митрополита, реакцією на вчорашнє рішення суду український народ доводить: тиранія радянського союзу більше ніколи не матиме місця у нашій демократичній незалежній державі, як би цього не хотіли і не домогались совєцькі адепти. А правда про їхню негідну діяльність вже добре відома і буде поширюватись й далі – її неможливо ув’язнити, заборонити чи приректи на несправедливу смерть.

Ми неодноразово були свідками, як українську історію замовчували, змінювали, маскували. Зокрема, як спотворювали історію нашої Церкви. Та правда завжди перемагає, вона є тим світлом, що долає будь-яку темряву. Ба більше, що ретельніше її намагаються приховати, то більш яскравою та очевидною вона стає. Саме тому світла пам’ять про Стуса завжди житиме в українському серці, незважаючи на будь-які заборони. Адже Стус справді був завжди вільним, навіть під час свого ув’язнення в радянській камері, - додав він.

Читайте також

Нагадаємо, 19 жовтня Дарницький районний суд заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата, лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" та кума російського президента Путіна Віктора Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).

В українському сегменті Facebook відомі журналісти, блогери та політики різко критикують рішення суду. На їхню думку, такий вирок - це сором для України.

Докладно про це у матеріалі Парламент.UA - Медведчук проти пам’яті Стуса: реакція соцмереж на заборону книги Кіпіані.

1