Адвокат Кіпіані заступився за суддю, яка заборонила згадувати Медведчука у книзі

Рішення про заборону згадувати Віктора Медведчука у книжці, на думку адвоката, буде скасоване в апеляційній інстанції
Адвокат Кіпіані заступився за суддю, яка заборонила згадувати Медведчука у книзі
В’ячеслав Якубенко Фото: facebook.com
19 Жовтня 2020, 21:20
читать на русском

Адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляв інтереси журналіста й історика Вахтанга Кіпіані у справі за позовом Віктора Медведчука щодо заборони книги "Справа Василя Стуса", заявив, що рішення, ухвалене 19 жовтня Дарницьким районним судом Києва, виходить за рамки позовних вимог і буде скасоване в апеляційній інстанції.

Якубенко повідомив, що за дорученням Харківської правозахисної групи (ХПГ) представляв Вахтанга Кіпіані у справі щодо заборони книги "Справа Василя Стуса". Віктор Медведчук вимагав заборонити видання та продаж книги "на будь-якій території у будь-якій формі - в частині 9 фраз".

Не кидайте тапками в суддю!За дорученням Харківська правозахисна група (ХПГ) мав честь представляти Вахтанг Кіпіані у...

Gepostet von Viacheslav Yakubenko am Montag, 19. Oktober 2020

З огляду на специфіку друкарської справи, фактично йшлося про заборону всієї книги: адже сучасні технології не дозволяють вирізати ножицями з паперової книжки 9 фраз – і пустити її в продаж у такому вигляді. Годі й говорити, що для Європейського суду з прав людини заборона книги – це дуже серйозне обмеження свободи вираження, яке можливе лише в надзвичайних випадках – для охорони прав та інтересів інших людей... Та судове рішення здивувало всіх. Позов задоволено частково. Три фрагменти були визнані недостовірними, - зазначив адвокат.

Читайте також

За його словами, суд заборонив згадувати ім’я Медведчука як персонажа книги – без його згоди.

Моя перша реакція була такою, як у вас: шок! Вперше за мої 15 років адвокатської практики в дифамаційних справах суд захистив позивача більше, ніж той просив. Але, прочитавши рішення, зрозумів: суддя зробила все що, могла. Історії невідомі випадки, коли суди першої інстанції відмовлялися задовольнити численні позови Медведчука про захист честі, гідності, ділової репутації. Суддя Заставенко Марина Олександрівна теж не могла відмовити. Суддя, яка переведена до столичного Дарницького суду із суду окупованої Макіївки, дуже вразлива для сильних світу цього на кшталт Медведчука. Вона віддала пас далі. Вийшовши за межі позовних вимог, суддя гарантувала цим самим скасування її рішення судом апеляційної інстанції, - зазначив Якубенко.

Читайте також

На його думку, "не кожен готовий кидатися на амбразуру або спалити себе на Майдані. Хтось намагається на своєму рівні відстоювати справедливість тихо і непомітно – чого не зрозуміє більшість".

Нагадаємо, 19 жовтня Дарницький районний суд заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата, лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" та кума російського президента Путіна Віктора Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).

Автор-укладач книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані повідомив у Facebook, що рішення про заборону згадувати Віктора Медведчука в книжці про суд над Стусом ухвалила суддя з Донецька, яку в 2017 році хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР".

В українському сегменті Facebook відомі журналісти, блогери та політики різко критикують рішення суду. На їхню думку, такий вирок - це сором для України.

Докладно про це у матеріалі Парламент.UA - Медведчук проти пам’яті Стуса: реакція соцмереж на заборону книги Кіпіані.

1