У Данії ексгумують чотири мільйони зомбі-норок

Норок знищили після випадків зараження тварин коронавірусом
У Данії ексгумують чотири мільйони зомбі-норок
Норка (фото: shutterstock.com)
22 Грудня 2020, 01:04
читать на русском

Влада Данії вирішила ексгумувати чотири мільйони норок, які були вбиті на звірофермах і поспіхом поховані на військовому полігоні після випадків зараження цих тварин штамом коронавірусу SARS-CoV-2.

Про це представники уряду Данії повідомили в неділю, 20 грудня, пишуть місцеві ЗМІ.

Сотні "зомбі-норок", як їх охрестили данські видання, після поховання почали підійматися з-під землі. Це сталося в результаті утворення газів при розкладанні трупів тварин.

Своєю чергою місцеві жителі почали скаржитися владі на можливе зараження джерел питної води і озера, в якому офіційно дозволено купатися і яке розташоване менш ніж в 200 метрах від полігону.

Уряд отримав підтримку в парламенті країни - Стортингу - і вирішив ексгумувати останки звірків, щоб згодом спалити їх, повідомили в міністерстві з питань сільського господарства і продовольства.

До робіт візьмуться у травні 2021 року, коли загроза зараження людей COVID-19 при ексгумації буде зведена до нуля.

Читайте також

Нагадаємо, першою країною в Європі, на території якої у норок знайшли мутацію COVID-19, стала Данія.

Уряд Данії ухвалив рішення про знищення всіх норок на фермах для запобігання поширенню мутованого COVID-19. Прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен наголошувала, що новий коронавірус послаблює здатність до утворення антитіл, тому необхідні рішучі дії.

Пізніше Управління ветеринарії та харчових продуктів Данії повідомило, що всі норки, заражені новим коронавірусів, знищені.

Влада Данії вже визнала помилковим наказ про вбивство всіх норок в країні. Через цю ситуацію міністр сільського господарства Могенс Єнсен повідомив, що йде у відставку.

Згодом влада країни заявила, що завдяки знищенню всіх норок в семи муніципалітетах на півночі вдалося викорінити мутований коронавірус.

1