Коронавірус у норок: Україна посилила контроль над тваринами

Держпродспоживслужба планує організувати активний моніторинг щодо можливої захворюваності тварин
Коронавірус у норок: Україна посилила контроль над тваринами
Норка (фото: shutterstock.com)
27 Листопада 2020, 21:29
читать на русском

На українських фермах перевірять норок у зв'язку з мутацією коронавірусу у тварин. У країнах Європи на норкових фермах уже виявляли неодноразові випадки захворювання тварин на SARS-CoV-2. За результатами рейду ухвалять рішення для мінімізації ризиків поширення COVID-19.

Про це повідомив Урядовий портал.

У зв'язку з повідомленнями, що надходять з багатьох європейських країн щодо виявлення коронавірусу SARS-CoV-2 у норок, за дорученням голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької в Україні організують посилений контроль за ситуацією на фермах та господарствах. Планують також організувати активний моніторинг щодо можливої захворюваності тварин.

Магалецька повідомила, що за результатами проведення моніторингу прийматимуться подальші кроки, направлені на мінімізацію ризиків поширення захворювання. Також буде опрацьоване питання організації процесу можливості проведення лабораторних досліджень норок на SARS-CoV-2 на основі європейського досвіду.

Звертаюся до всіх: мова не йде про масові вбивства звірів, закриття ферм чи корупційні перевірки. Я сама прийшла до влади з бізнесу і дуже добре розумію усі проблеми та переживання підприємців, - наголосила голова Держпродспоживчслужби.

Вона акцентувала увагу на тому, що держава повинна контролювати ситуацію.

Читайте також

Як зазначила Магалецька, це питання не тільки національної безпеки й здоров'я людей в Україні, але й усього людства.

Вірус смертельно небезпечний, він мутує і все в більшій кількості країн виникають проблеми із цими тваринами, - наголосила Владислава Магалецька. – Тому запрошую всіх до конструктивної співпраці заради загального блага!, - додала вона.

Нагадаємо, першою країною в Європі, на території якої у норок знайшли мутацію COVID-19, стала Данія.

Уряд Данії ухвалив рішення про знищення всіх норок на фермах для запобігання поширенню мутованого COVID-19.

Пізніше Управління ветеринарії та харчових продуктів Данії повідомило, що всі норки, заражені новим коронавірусів, знищені.

Влада Данії вже визнала помилковим наказ про вбивство всіх норок в країні. Через цю ситуацію міністр сільського господарства Могенс Єнсен повідомив, що йде у відставку.

Згодом влада країни заявила, що завдяки знищенню всіх норок в семи муніципалітетах на півночі вдалося викорінити мутований коронавірус.

Згодом на норковій фермі у Франції виявили вогнище захворювання на коронавірус. За рішенням влади, для ліквідації вогнища і мінімізації ризиків утвердять рішучі заходи.

24 листопада перші випадки коронавірусної інфекції у тварин зафіксували у Польщі. 27 листопада на фермі у Йонавському районі Литви виявили випадки інфікування норок коронавірусом.