У ЄС хочуть повернути змінні акумулятори та батареї для автомобілів та смартфонів

Подібні нововведення з часом можуть поширитись і на інші регіони планети
У ЄС хочуть повернути змінні акумулятори та батареї для автомобілів та смартфонів
22 Грудня 2022, 15:15
читать на русском

Часи акумуляторів, які можна було вийняти з корпусу смартфона, можуть повернутися. Європейський парламент пропонує нові правила для свого ринку.

Про це йдеться на сайті Європейського парламенту

Подібні нововведення, якщо будуть прийняті, з часом можуть поширитись і на інші регіони планети. Річ у тім, що виробникам невигідно робити один і той же пристрій у кількох варіаціях для різних ринків. Тому вони можуть почати випускати смартфони зі знімною кришкою в усьому світі.

Згідно з пропозицією, виробники повинні полегшити користувачам заміну акумуляторів. При цьому необхідно надавати більше інформації про встановлені в таких пристроях батареї. Для цього необхідно буде клеїти відповідні етикетки та QR-коди з даними про ємність, довговічність та хімічний склад акумулятора. Таким чином користувач зможе легко купити нову батарею на заміну зношеної старої, а не купувати новий смартфон, створюючи тим самим більше електронних відходів.

У пресрелізі стверджується, що нові правила охоплюватимуть весь життєвий цикл акумуляторів, від проєктування до закінчення терміну служби, та застосовуватимуться до всіх типів акумуляторів, що продаються в ЄС.

Йдеться про:

  • Портативні батареї,
  • Акумулятори з рідким електролітом,
  • Батареї для транспортних засобів,
  • Акумулятори для електромобілів,
  • Промислові батареї.

За умови введення нового регламенту через 3,5 роки після набрання відповідним законом чинності акумулятори в побутовій техніці повинні бути спроєктовані таким чином, щоб споживачі могли легко та самостійно їх вилучати та замінювати.

Угоду мають офіційно схвалити Парламент та Рада ЄС.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала заборонити використання мініатюрного туалетного приладдя в готелях Європи в рамках нових правил зі скорочення відходів з пластику.

Європейський парламент ухвалив нові правила, що запроваджують загальний зарядний пристрій для невеликих електронних гаджетів, таких як смартфони та планшети. Це рішення заощадить тисячі тонн електронних відходів щороку, полегшить повторне використання старої електроніки, покращить зручність для споживачів, зменшить непотрібні витрати.