У Фонді соцстраху не вистачає 2,3 млрд на лікарняні та соцдопомогу

Потреби у видатках ФССУ значно перевищили надходження
У Фонді соцстраху не вистачає 2,3 млрд на лікарняні та соцдопомогу
гривня, валюта Фото: НБУ
14 Вересня 2021, 18:40
читать на русском

У Фонді соціального страхування України заявили про перевищення суми видатків на соціальні виплати на 2,3 млрд грн у серпні.

На сайті відомства зазначають, що на рахунок ФССУ надійшло 2,427 мільярда гривень частки ЄСВ. При цьому потреба у видатках на допомоги і страхові виплати за цей же період склала 4,69 млрд гривень із врахуванням заборгованості з фінансування лікарняних, декретних і допомог на поховання, що накопичилась на початок місяця.

Перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду, склало 2,3 мільярда гривень, - йдеться у повідомленні.

Фото: ФССУ

Зазначається, що зростання потреби у видатках пов'язане з тим, що воно перевищує доходи від частки ЄСВ упродовж усього 2021 року та корелює зі зростанням сум допомог за лікарняними листками, виданими, у тому числі в разі лікування від COVID-19.

Наприклад, за підсумками першого півріччя 2021 року витрати Фонду на допомогу по тимчасовій втраті працездатності у порівнянні з тим же періодом 2020 року збільшились на 3,4 млрд грн, або на 72%. Також з початку пандемії Фонд отримав додаткове фінансове навантаження, пов’язане з оплатою самоізоляції контактних осіб, надання страхових виплат медичним працівникам, які інфікувались коронавірусом під час виконання професійних обов’язків, а також членам їх родин у разі смерті працівників закладів охорони здоров’я тощо, - кажуть у Фонді.

Однією з основних причин зростання потреби у видатках у ФССУ назвали пандемію COVID-19 - періоди піків захворюваності співпадають із збільшенням сум допомог за лікарняними листками, які передають до Фонду на оплату (із врахуванням, що заяви-розрахунки для фінансування допомог подаються після одужання).

Щодо того, коли очікувати фінансування лікарняних і декретних допомог, то у ФССУ зазначають, що попри збільшення стандартних строків фінансування матеріального забезпечення, усі види допомог надаються Фондом у повному обсязі.


Контекст. У березні 2021 року депутатська фракція "Слуга народу" проголосувала за поправку до закону про державне соціальне страхування, якою фактично скасувала виплату лікарняних за час хвороби людини.Через помилку в ухваленому законі від 1 липня повністю б припинялися виплати лікарняних.

13 квітня Верховна Рада виправила свою ж помилку, проголосувавши за законопроєкт №5187 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності), чим відновила виплати лікарняних.

Але Мінсоцполітики створило новий законопроєкт, котрим уряд хоче перекласти на плечі бізнесу виплати майже всіх лікарняних та скоротити їх.

29 квітня президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності" № 1380-ІХ, який парламент ухвалив 13 квітня поточного року.

Документ набирає чинності з дня введення в дію Закону України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я" – 30 червня 2021 року.

Читайте більше у нашому матеріалі: Уряд планує урізати українцям лікарняні: докладний аналіз

Читайте також