У Франції людині вперше частково відновили зір за допомогою генної терапії

Вчені зазначають, що оптогенетика – перспективний метод відновлення зору у хворих зі спадковою сліпотою
У Франції людині вперше частково відновили зір за допомогою генної терапії
Пацієнт під час лікування (Фото: Nature Medicine)
25 Травня 2021, 23:00
читать на русском

Група французьких науковців частково відновила зір сліпому чоловікові з рідкісним дегенеративним захворюванням очей.

Про це пише французьке видання Nature Medicine.

58-річний пацієнт, на якому випробували експериментальну генну терапію, 40 років тому захворів на пігментний ретиніт. Це спадкове дегенеративне захворювання очей, яке призводить до руйнування світлочутливих рецепторів, а отже, до часткової чи повної сліпоти. Очі цього чоловіка все ще могли відрізняти світло від темряви, а шляхом оптогенетичного відновлення зору, за допомогою спеціальних окулярів, він міг частково бачити одним оком.

Для таких людей одним із перспективних методів часткового чи повного відновлення зору є оптогенетика — техніка, яка полягає у використанні світла для контролю за нервовими клітинами. Практичне застосування оптогенетики наразі неможливе, але в останні кілька років у цій сфері здійснюється все більше відкриттів.

Читайте також

Тому група науковців з Інституту зору в Парижі під керівництвом Хосе-Алена Сахеля вперше застосувала оптогенетичне відновлення зору для часткового лікування нейродегенеративної хвороби очей. Допоміг світлочутливий білок каналродопсин, який уперше відкрили у зелених водоростях.

Як наслідок чоловік навчився сприймати й визначати різноманітні об’єкти, які перебували перед них. В експерименті використовували записник і коробку зі скобами для степлера. Електроенцефалограма підтвердила активність ділянок мозку, які відповідають за зір у людей.

З часом пацієнт засвідчив, що в нього значно покращилося виконання повсякденних візуальних завдань, як-от визначення, де лежить тарілка, чашка чи телефон, знаходження меблів у кімнаті чи визначення дверей у коридорі — але тільки з використанням окулярів, — зазначають автори.

Вони стверджують, що їхні результати можуть у майбутньому застосовуватись для терапії пацієнтів із майже повною або повною втратою зору.

1