У київському центрі нефрології вперше посмертно пересадили нирку - фото

Чоловік отримав нирку від донора, який помер від інсульту
У київському центрі нефрології вперше посмертно пересадили нирку - фото
У Київському міському центрі нефрології та діалізу вперше посмертно трансплантували нирку Фото: сайт КМДА
11 Травня 2021, 17:00
читать на русском

У Київському міському центрі нефрології та діалізу вперше посмертно трансплантували нирку.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Її отримав 40-річний киянин, нирки якого повністю втратили свою функцію у 2016 році. Відтоді чоловік перебував на гемодіалізі, який тричі на тиждень проходив у Київському міському центрі нефрології та діалізу. Два місяці тому пацієнт став на "лист очікування" нового органу, – написав Поворозник.

За його словами, донором для реципієнта став 57-річний чоловік, який потрапив до Київської обласної лікарні з діагнозом – гострий геморагічний інсульт.

На жаль, усі спроби його врятувати були марними. Консиліум лікарів діагностував у пацієнта смерть мозку, а дружина дала згоду на донорство. Операція розпочалася пізно увечері 6 травня і тривала три години. Донорська нирка запрацювала одразу ж на операційному столі. Після такої складної операції важко давати прогнози, бо на пацієнта ще чекає тривалий процес відновлення. Проте сьогодні можна стверджувати: стан пацієнта стабільний, – зауважив Поворозник.

Нагадаємо, Київський центр нефрології та діалізу торік увійшов до пілотного проєкту МОЗ України із трансплантації. Першу таку операцію у Центрі виконали на початку квітня. Наразі трансплантовано уже три нирки від родинного донора та одну від посмертного.

Читайте також