У Франції на місці концтабору, в якому загинули тисячі українців, хочуть збудувати електростанцію

Через будівництво нової вітрової станції, можливо, доведеться викопувати тіла загиблих
У Франції на місці концтабору, в якому загинули тисячі українців, хочуть збудувати електростанцію
Пам`ятний знак на місці концтабору (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP) (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP via Getty Images)
17 Лютого 2021, 01:00
читать на русском

У містечку Дентінг на сході Франції тривають суперечки щодо того, чи будувати вітряну електростанцію на місці колишнього німецького концтабору для військовополонених, де загинули тисячі радянських солдатів, в тому числі українців.

Про це пише видання Politico.

За різними оцінками, на території колишнього табору Бан Сен-Жан, в якому перебували радянські військовополонені під час Другої світової війни, поховано близько 20 тисяч людей. Більшість загиблих – українці. Табір був розміщений на 100 га, які нині залишаються невикористаними, оскільки це місце пам’яті. На місці табору встановлено пам'ятну стелу з написами українською, російською та французькими мовами.

Місцева влада Дентінга вирішила припинити попередні будівельні роботи в січні після того, як почалися виступи противників проєкту. Вони заявляють, що недоцільно продовжувати будівництво та ризикувати викопуванням тіл.

Розміщувати тут вітрогенератори непристойно, - заявив Габріель Беккер, віцепрезидент Франко-української асоціації з питань захисту та реабілітації табору Бан Сен-Жан, який виступає за те, щоб місце концтабору залишалося недоторканим.

З іншого боку деякі місцеві жителі підтримують ідею вітряної електростанції, кажучи, що проєкт дивиться в майбутнє, а не в минуле, і буде виробляти зелену енергію для міста. За електростанцію виступає і муніципалітет Дентінг, бо проєкт може щорічно приносити 42 тисячі євро доходів.

Я думаю, що ми повинні перегорнути сторінку, зберегти невелику ділянку як місце пам'яті, - сказав Крістіан Бельветті, заступник мера Дентінга. - Але ми є власниками цієї землі, тому наразі ми маємо намір розвивати її так, як хочемо, - додав він.

Читайте також

Нагадаємо, що у Парижі недалеко від Ейфелевої вежі жорстоко побили 14-річного українця, який  перебуває у важкому стані в реанімації. Один з представників української громади в Парижі повідомив, що 14-річний Юрій зазнав звірячого нападу. Десяток невідомих з металевими кийками, бітами і ножами атакували компанію студентів. Йому завдали безліч ударів. У хлопця пробитий череп, множинні переломи рук, ребер, ножові поранення, травма очей.

1