У ГПУ пояснили, чому змінили прокурорів у справі Микитася

На думку генпрокуратури, НАБУ неефективно проводить досудове розслідування цієї справи
Важливо
У ГПУ пояснили, чому змінили прокурорів у справі Микитася
Офіс генпрокурора (Фото: УНІАН)
3 Грудня 2020, 19:26
читать на русском

Генпрокуратура України оприлюднила заяву, у якій висловила свою точку зору на події довкола справи "Укрбуду", нардепа Микитася та заступника голови Офісу президента Татарова, а також пояснила, чому змінили прокурорів у цій справі.

Згадану заяву розмістили на сайті Офісу генпрокурора України.

У генпрокуратурі зокрема наголосили, що всі рішення відомство ухвалило виключно у правовому полі, не порушуючи чинне законодавство. Це стосується і заміни чотирьох прокурорів у справі "Укрбуду".

У зв’язку з тим, що справа набула резонансного статусу, з метою забезпечення швидкого, повного, неупередженого, всебічного та ефективного дослідження усіх обставин кримінального провадження, генеральним прокурором дійсно було прийнято рішення про включення генерального прокурора (досьє Ірини Венедіктової) до складу групи, - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, з метою досягнення ефективного досудового розслідування та вивчення обставин справи по суті, до складу групи прокурорів, було включено в.о. керівника САП Максима Грищука, а старшим групи визначено начальника управління САП Андрія Довганя.

Водночас підкреслюємо, що такі дії генерального прокурора, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України, не потребували жодних узгоджень з жодною особою або органом досудового розслідування, - вважають у генпрокуратурі.

Також у генпрокуратурі наголосили, що не ігноруватимуть той факт, що детективи НАБУ замість того, щоб надати всі наявні матеріали генеральному прокурору для їх вивчення, розголосили відео негласних слідчих розшукових дій з метою тиску на генпрокурора за допомогою медіаспільноти і громадських активістів.

Читайте також

Крім того, йдеться у заяві, генпрокурорку необґрунтовано звинуватили у прикритті ймовірних фігурантів кримінального провадження, що є порушенням гарантії незалежності прокурора у прийнятих ним рішеннях.

Тому подібні закиди НАБУ на адресу Офісу генпрокурора можливо розцінити виключно як спробу публічної дискредитації, як керівника правоохоронного органу, так і його працівників, та зниження рівня довіри громадськості до них до критично низького шляхом маніпулювання фактами та безпідставними звинуваченнями, - підсумували у генпрокуратурі.

Насамкінець, у відомстві заявили, що спотворення НАБУ реальних фактів може свідчити про намагання приховати неефективність досудових розслідувань.

Про всі деталі справи "Укрбуду", а також про причетність до махінацій з житлом заступника глави Офісу президента Олега Татарова читайте в нашому матеріалі: Справа "Укрбуду": Хто покриває корупцію в Офісі президента.