У Грузії визнали повноваження парламенту: уряд пішов у відставку

У парламенту є місяць для затвердження нового уряду
У Грузії визнали повноваження парламенту: уряд пішов у відставку
Будівля парламенту у Грузії (фото: dw.com)
11 Грудня 2020, 17:29
читать на русском

У Грузії уряд чинного прем'єр-міністра Георгія Гахарії автоматично пішов у відставку після того, як відбулось визнання повноважень парламенту десятого скликання.

Про це повідомила Грузія Online.

11 грудня уряд Грузії пішов у відставку. Своєю чергою парламент десятого скликання вступив у свої повноваження з моменту ухвалення відповідної постанови. Депутати парламенту склали  присягу.

Відповідно у парламенту є місяць для затвердження нового уряду, а кабінет прем'єр-міністра наразі лише виконуватиме обов'язки.

Кандидатуру нового прем'єр-міністра повинна запропонувати керівна партія "Грузинська мрія - демократична Грузія" протягом двох тижнів після першого засідання.

Читайте також

Цю посаду, як відомо, обійме чинний прем'єр-міністр Георгій Гахарія. Після затвердження він повинен буде сформувати свій кабінет і постати перед парламентом для отримання довіри зі своєю програмою. У парламенту буде дев'ять днів для процедури висловлення довіри, за яку повинно проголосувати 76 парламентарів.

Нагадаємо, що у Грузії 31 жовтня відбулися парламентські вибори. Вони проходили за змішаною системою: 120 депутатів обиралися за пропорційною системою, а 30 - за мажоритарною.

У боротьбі за 150 депутатських місць брали участь 48 партій і два політичні блоки. Після підрахунку бюлетенів з усіх ділянок керівна партія "Грузинська мрія - Демократична Грузія" набрала 48,15% голосів. Частина опозиційних партій вважає ці голоси нелегітимними через фальсифікацію.

Друге місце посіло опозиційне об'єднання "Сила в єдності", до складу якої входить партія "Єдиний національний рух "Михайла Саакашвілі, набрало 27,14% голосів.

У столиці Грузії Тбілісі відбулись багатотисячні протести опозиційних партій і їх прихильників, які вимагали від влади призначити нові парламентські вибори.