У Харкові критична ситуація з медпрацівниками у "ковідних" бригадах та лікарнях

За правилами НСЗУ, нові бригади можна сформувати тільки при перевантаженості старих
У Харкові критична ситуація з медпрацівниками у "ковідних" бригадах та лікарнях
Швидка медична допомога, лікарі у захисних костюмах (фото: УНІАН)
24 Березня 2021, 05:13
читать на русском

У Харкові не вистачає медиків. Лікарням №17, 18, 25 і 13 в COVID-бригади потрібні анестезіологи, кардіологи, терапевти, медсестри та молодший персонал.

Про це розповіла заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан під час наради з керівниками медустанов 22 березня.

За її словами, у березні навантаження на "ковідні" бригади збільшилося в півтора раза у порівнянні з січнем-лютим. При цьому, за правилами Національної служби здоров'я України, нові бригади можна сформувати тільки при перевантаженості старих.

У березні кількість хворих почала різко підвищуватися, але ми не можемо створити нові бригади, поки не здамо березневий звіт в НСЗУ і вони не побачать, що бригади працювали з перевантаженням. Але в квітні ми зіткнемося з проблемою, що у нас фізично не буде людей, яких ми могли б включити до складу бригад. Тому я змушена звернутися до всіх, хто має медичну освіту, - пояснила віцемер.

Горбунова-Рубан зазначила, що бригади для роботи з хворими COVID-19 можуть бути сформовані тільки зі співробітників лікарень, де працюють такі відділення. Минулого року кількість працівників в медустановах Харкова зменшилася на дві тисячі осіб, тому у звичайних відділеннях персоналу не вистачає.

Читайте також

За словами віцемера, лікарням №17, 18, 25 і 13 в ковідні бригади потрібні анестезіологи, кардіологи, терапевти, медсестри і молодший медичний персонал. Проконсультуватися з питань працевлаштування можна з заступником директора Департаменту охорони здоров'я Тетяною Бокаловою.

У Харківській міськраді закликала науковців, студентів з середньою медичною освітою звертатися в медичні установи для роботи в "ковідних" бригадах. Також міська влада просить НСЗУ дозволу поєднувати в бригаді медпрацівників з різних лікувальних установ.


Контекст. Харківська область перебуває у "помаранчевій" зоні карантину.

В Україні можуть запровадити локдаун, якщо більшість областей перейдуть до "червоної зони" карантину, зокрема, якщо понад у 50-70% регіонів максимально посилять обмеження.

Читайте також наш матеріал: Чи переживе бізнес нові локдауни: аналіз ситуації

1