У Кабміні розповіли про головні перешкоди для малого і середнього бізнесу

Близько 63% робочої сили нашої країни зайняті в цьому бізнесі
У Кабміні розповіли про головні перешкоди для малого і середнього бізнесу
Кабмін (фото: Парламент UA)
26 Січня 2021, 20:43
читать на русском

Головними перешкодами для зростання малого та середнього бізнесу, на думку підприємців, є місцева корупція, зарегульованість, недостатній попит на продукцію, брак фінансових ресурсів та високе податкове навантаження.

Під час публічного обговорення проєкту Національної економічної стратегії-2030 радник прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, виконавчий директор Центру економічного відновлення (платформи для створення Національної економічної стратегії-2030) Кирило Криволап зазначив, що близько 63% робочої сили нашої країни зайняті у малому та середньому бізнесі.

Через нижчу продуктивність праці частка доданої вартості, яку генерує МСБ (малий і середній бізнес, - ред.), становить лише 49% від усієї доданої вартості, - зазначив він.

За його словами, більшість МСБ в Україні, а саме 50%, працюють в галузі роздрібної та гуртової торгівлі. Тобто вони зосереджені в секторах, які відрізняються низькою доданою вартістю.

Читайте також

Головною перешкодою до зростання більшість МСБ називають зарегульованість, місцеву корупцію, недостатній попит на продукцію, брак фінансових ресурсів та високе податкове навантаження. Стратегія має це все виправити, - сказав Криволап.

Відповідно до стратегії, є три блоки: розвиток екосистеми підтримки бізнесу, розширення доступу до фінансування та спрощення регуляторного середовища.

Як зазначив Криволап, перший блок включає створення центрів розвитку підприємництва в регіонах, стимулювання експорту, розвиток інфраструктури, стимулювання інновацій. Другий блок, а саме розширення доступу до фінансів, передбачає приведення до відповідності правової бази й розвиток банківського фінансування та підвищення фінансової грамотності, і третій блок - це створення ефективного регуляторного середовища.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цьогоріч для влади важливий рух у бік великої приватизації. Тому вже визначено об'єкти, які готуватимуть до продажу.

1