У Канівському заповіднику бродячі пси загризли 15 сарн

Безпритульні собаки нападали на сарн цілими зграями і швидко заганяли їх до смерті
У Канівському заповіднику бродячі пси загризли 15 сарн
Сарна (Фото: Pixabay)
23 Лютого 2021, 22:00
читать на русском

У Канівському природному заповіднику за останні три доби бродячі собаки загнали і розшматували 15 особин сарни європейської.

Про це повідомили на сторінці пресслужби заповідника у Фейсбуці.

Голодні бродячі пси взимку винищують у заповіднику сарн, оленів і кабанів уже не перший рік, тим самим заподіявши шкоду дикій природі.

У Каневі існує проблема збільшення кількості бродячих собак. Саме вони роздирають, вбивають сарн (козуль). Це відбувається взимку, коли в лісі глибокий сніг вкритий зледенілою кіркою. Сарни, олені, кабани тонкими ратицями провалюються у сніг і їм складно пересуватися по лісу, тому втікати від хижака дуже важко, а інколи взагалі неможливо. Сарни втрачають сили і грузнуть у зледенілому сніговому покриві. Собаки без проблем рухаються по поверхні обмерзлого снігу, майже не провалюючись, легко наздоганяють сарн і роздирають їх, - розповіли у заповіднику.

Щоби швидко загнати велику тварину, бродячі пси збираються зграями.

Собаки — вправні та азартні мисливці. Не зважаючи на розміри, вони можуть бути небезпечними хижаками, бо дуже легко збираються в тимчасові зграї заради полювання. Спільними зусиллями заганяють, навіть відносно велику тварину, та вбивають її. Це перетворює їх на тварин — вбивць! Вони вбивають всіх сарн, які їм трапляються, і не лише для того, щоб наїстися, але і щоб задовольнити свій інстинкт мисливця, - описують поведінку собак працівники заповідника.

Проблема полягає ще й в тому, що відстрілювати собак заборонено законом.

Вберегти сарн від собак дуже важко. Служба охорони заповідника, згідно із законом, не має права відстрілювати бродячих собак на території та в охоронній зоні об’єктів природно заповідного фонду України, хоча вони завдають значних проблем у збереженні різноманітних видів фауни заповідника. Втрата такої кількості особин сарни європейської завдає непоправної шкоди популяції цього виду на території заповідника, скорочує її чисельність та ставить цей вид на межу виживання в дикій природі. Це великий біль заповідника та непоправна шкода для природи! – наголосили в заповіднику.

Читайте також

Нагадаємо, у Херсонській області в заповіднику "Асканія Нова" масово загинули червонокнижні птахи. Фахівці Держпродспоживслужби виявили на території дендропарку та озер 187 трупів птахів. В основному це качки двох видів, а також воронові.

1