У Карпатах ведмеді руйнують пасіки і душать домашніх тварин

Холодна весна спонукає ведмедів нападати на людські обійстя
У Карпатах ведмеді руйнують пасіки і душать домашніх тварин
Ведмідь (фото: Pexels)
27 Травня 2021, 01:00
читать на русском

На Прикарпатті через холодну весну і нестачу їжі в лісах почастішали напади бурих ведмедів на людські оселі.

Про це пише Укрінформ.

Зокрема на території Коломийського лісгоспу ведмеді знищили вулики: появу хижаків лісівники пояснюють тим, що в лісі ведмеді ще не мають їжі через холодну весну і тому заходять до людських осель.

Такого не було років 20. Ведмідь забрів з гір і зайшов собі на пасіку, знищив вулики. Тепер ми огородили їх електропастухом, - розповів головний лісничий Коломийського лісгоспу Володимир Рошнівський.

За його словами, ведмідь кілька разів заходив поласувати медом із вуликів. Люди знайшли сліди тварини біля ставка та у приватних господарствах.

Сліди бурого ведмедя люди бачили і на території Кутського лісгоспу.

У нас ведмідь біля дороги розірвав корову, доривався до овець, - стверджує т.в.о. директора Кутського лісгоспу Андрій Ониськів. За його словами, це може бути пов’язано зі шлюбним періодом, коли ведмеді шукають собі пару, або з пошуком їжі.

У селі Узин, що за 10 км від Франківська, люди бачили не лише сліди ведмедя. Там тварина потрапила у фотопастку.

В Узині ведмідь зламав паркан і кілька разів заходив на мисливські угіддя, звідки викрадав диких свиней. Люди перелякані, закрили худобу, не випускають дітей, - розповіла прессекретарка Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Ірина Бабій.

Читайте також

За її словами, там припускають, що ведмідь прийшов з Чорного лісу у пошуках їжі. Втім, не виключають, що хижак міг навідуватися до своїх колишніх господарів.

Це треба дослідити і перевірити. Можливо, хтось і тримав собі ведмедя, як це було, наприклад, в "Байці" (відпочинковий комплекс у Косові – ред.). Нині стоїть завдання це з’ясувати, а ще вислідити звіра, приспати і перевезти його подалі від людей, - додала Бабій.

Нині в обласному управлінні лісового та мисливського господарства людям радять наодинці не відвідувати лісові масиви та не залишати біля лісу харчі та сміття, аби ведмеді не звикали до людської їжі.

Нагадаємо, у Карпатах спортсмен Сергій Сапіга на прогулянці зі своєю собакою Умою зустрів ведмедя. Чоловік скористався свистком, щоб відлякати тварину.

1