У Києві купили обладнання для діагностики здоров`я дерев (фото)

Новий прилад для тестування внутрішнього стану дерев називається арботом
У Києві купили обладнання для діагностики здоров`я дерев (фото)
Діагностика стану дерев за допомогою арботома (Фото: КМДА)
21 Квітня 2021, 20:38
читать на русском

Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" придбало спеціальне обладнання для діагностики зелених насаджень – імпульсний томограф під назвою арботом.

Про це повідомили у КМДА.

Спеціалісти вже розпочали тестувати томограф, за допомогою якого можна побачити стан дерева всередині. В середньому спеціалісти можуть обстежувати до 20 дерев за день, - повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Фахівці "Київзеленбуду" зможуть визначати внутрішні пошкодження дерев, здорові вони чи аварійні.

 У першу чергу, це стосується вікових дерев, які є пам’ятками природи і потребують особливого піклування. Таких дерев у нашому місті понад 300. Другий важливий аспект – безпека. Під час сильної негоди ми мали випадки падіння дерев, які не витримували вітру чи опадів. І ми мали негативні, а часом і трагічні наслідки таких падінь. Нове обладнання допоможе: вчасно діагностувати зелені насадження, вчасно лікувати або видаляти дерева, що можуть становити потенційну небезпеку. – розповів Пантелеєв.

Читайте також

Арботом – німецьке обладнання, що має датчики, які кріпляться до кори дерева. Сигнали з датчиків одразу можуть бути виведені на екран ноутбука, де різними кольорами показана томограма стовбура в розрізі та можливі ураження деревини. Зелений колір – здорова і неушкоджена деревина, червоний фіксує дефекти та ураження.

Нагадаємо, в Україні вперше за останні десять років перерахують ліси. Уряд ухвалив проєкт постанови "Про затвердження Порядку проведення національної інвентаризації лісів та внесення зміни у додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних".

1