В Україні вперше за останні десять років перерахують ліси

Останній державний облік українських лісів проводився 10 років тому — у 2011 році
В Україні вперше за останні десять років перерахують ліси
Ліс (Фото: pexels)
21 Квітня 2021, 14:16
читать на русском

Кабінет міністрів України затвердив порядок проведення національної інвентаризації лісів.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив прем`єр-міністр України Денис Шмигаль.

На сьогоднішньому засіданні уряд ухвалив проєкт постанови "Про затвердження Порядку проведення національної інвентаризації лісів та внесення зміни у додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних".
У документі пропонується затвердити відповідний Порядок, передбачивши у ньому перелік показників та зміст робіт з національної інвентаризації лісів, перелік інформації для звітування, порядок здійснення контролю за її проведенням.

Це рішення дасть змогу отримати вичерпну інформацію про кількість та якість лісів в Україні. Протягом наступних 5 років ми щорічно будемо збирати дані, - розповів глава уряду.

У Кабміні сподіваються, що держава та громадськість отримають всю необхідну інформацію про те де, скільки та в якому стані перебувають ліси в Україні.

 Це дуже важливий проєкт для стратегічного планування, для екології, для лісового господарства та для майбутнього нашої держави, - наголосив Шмигаль.

рім того, пропонується відобразити інформацію щодо результатів національної інвентаризації лісів у Переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, доповнивши у розділі "Держлісагентство" новим абзацом "Звітні таблиці національної інвентаризації лісів".

Нагадаємо, за підрахунками Держекоінспекції у 2020 році рослинному світу України нанесено близько 312 мільйонів гривень збитків.

Раніше виконавчий директор програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен заявила, що вирубка лісів та зміни клімату несуть серйозні загрози країнам Карпатського регіону.

За її словами, дерева незаконно вирубують та вивозять за кордон - це має негативні наслідки для екосистеми. Також вона нагадала про кілька руйнівних повеней, які за останні роки пережила Україна. Андерсен наголосила, що праліси Карпат зникають із загрозливою швидкістю.

Читайте також