У Києві перевірять усі ВЛК через значну кількість скарг - Ляшко

У МОЗ закликали громадян бути активними і повідомляти про порушення, з якими люди можуть стикатися
У Києві перевірять усі ВЛК через значну кількість скарг - Ляшко
Віктор Ляшко (фото: facebook.com/viktor.liashko)
5 Березня 2024, 07:30
читать на русском

Військово-лікарські комісії в Києві почнуть перевіряти, причиною стало збільшення кількості скарг. Це стосується недотримання електронної черги, а також не оптимізованих маршрутів.

Про це повідомив глава Міністерства охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

За його словами, для того, щоб прискорити проходження ВЛК і зробити його зручнішим, торік у МОЗ запровадили окремий пакет у рамках програми медичних гарантій, що дає змогу військовозобов'язаним пройти медичний огляд у цивільному медзакладі з чітко визначеними граничними термінами.

"Однак досі частина ВЛК працює на базі центрів комплектування, а не цивільних медзакладів", - пише Ляшко.

Міністр сказав, що водночас, поза увагою не залишаються й інші речі:

  • корупційна складова, така, як вимагання хабарів за врахування всіх наявних хвороб і станів під час медичних оглядів;
  • схеми незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон або ухвалення рішень про надання відстрочки від призову за станом здоров'я;
  • формальний підхід до проходження ВЛК військовозобов'язаними;
  • недбалість лікарів;
  • проблеми з оскарженням висновків.

За його словами, список можна продовжувати, а питань багато, але не на всі саме МОЗ має безпосередні важелі впливу.

"Але зі свого боку ми будемо всіляко сприяти тому, щоб усі без винятку працювали в правовому полі. Для цього співпрацюємо з правоохоронцями. Для цього ведемо діалог із військовими адміністраціями. Ганебні випадки, коли лікарі навмисно ставлять хибний діагноз або вимагають хабаря за правильний, мають припинитися. Кожна маніпуляція має отримати належну оцінку правоохоронних органів. І ми над цим спільно працюємо", - написав Ляшко.

Також він закликав усіх зі свого боку бути активними і повідомляти про порушення, з якими люди можуть стикатися. Це допоможе краще розуміти, які і де є проблеми, а значить відповідно, реагувати. З питань ВЛК у цивільних медзакладах можна звертатися за телефоном: 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, в Україні значно скорочуються терміни, які відводяться на проходження військово-лікарської комісії для військовозобов'язаних. Тепер у них є всього чотири дні на медичний огляд.

Читайте також