У Києві в приватному геріатричному пансіонаті без необхідних умов утримували майже півсотні стареньких

У будинку престарілих антисанітарія, немає пандусів, поручнів, столів і договорів з лікарями
У Києві в приватному геріатричному пансіонаті без необхідних умов утримували майже півсотні стареньких
Кухня в будинку престарілих (Фото: Офіс омбудсмана)
16 Грудня 2020, 20:32
читать на русском

Під час моніторингу приватного геріатричного пансіонату "Vera clinics group" у Києві співробітники соціальних служб та представники омбудсмана знайшли низку грубих порушень.

Про це свідчать результати моніторингового візиту до установи, оприлюднені на сайті омбудсмана України.

Зокрема, перевірникам не надали договори на послуги установи, при цьому з’ясовано, що підписують документи не підопічні, а їхні родичі. Установа не зареєстрована у реєстрі надавачів соціальних послуг Мінсоцполітики.

На час візиту в установі проживало 40 осіб, які потребують стороннього догляду. Мешкають підопічні у чотириповерховій будівлі, яка не пристосована для потреб людей з інвалідністю. Зокрема, вхід до будинку не обладнаний пандусом, міжповерхові сходи круті та вузькі, коридори і санвузли без поручнів.

Моніторингова група встановила порушення права підопічних на медичну допомогу. У закладі відсутні медичні працівники, не укладено договорів про медичне обслуговування з закладами охорони здоров’я. У разі потреби, лікарів повинні викликати родичі підопічних. При цьому, під час спілкування підопічні скаржилися на поганий стан здоров’я, - йдеться у повідомленні моніторингової групи.

Також виявили порушення права на повагу до гідності підопічних. Зокрема, в установі відсутня їдальня, а у житлових кімнатах – столи і приліжкові столики, тому підопічні змушені їсти, сидячи на ліжках. Через відсутність медичних ширм, гігієнічні процедури здійснюються у присутності інших без забезпечення приватності.

Круті сходи без пандуса у пансіонаті

В установі виявлені грубі порушення в організації харчування: у кухні й коморі для зберігання продуктів - антисанітарія. Немає жодних інформативних матеріалів про установу, права підопічних, розпорядку дня, меню тощо.

Попри зміни у порядку відвідування установ соціального захисту, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 №1100, відвідування підопічних у пансіонаті заборонено.

Звіт за результатами візиту з рекомендаціями направили до Мінсоцполітики України.

Читайте також

Нагадаємо, 11 грудня після проведення службової перевірки щодо інциденту, який стався 5 грудня між представником омбудсмана на Донбасі Павлом Лисянським та охоронцем готельного комплексу "Монарх", представника звільнили із займаної посади.

Причиною звільнення стало те, що 6 грудня у мережі з'явилось відео, де Лисянський побився з охоронцем готелю. Між чоловіками виникла суперечка після того, як працівник готельного комплексу попросив донецького представника покинути приміщення. Лисянський відповів, що піде, як доп'є. Своєю чергою працівник попередив, що викличе правоохоронців. Згодом суперечка переросла у бійку.

1