У Киви конфіскували 1,2 млн гривень як дохід від оренди жомової ями

Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції
У Киви конфіскували 1,2 млн гривень як дохід від оренди жомової ями
Народний депутат Ілля Кива (фото: УНІАН)
27 Жовтня 2021, 16:44
читать на русском

Судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду підтвердили рішення суду першої інстанції, за яким у нардепа Іллі Киви конфіскували 1,25 млн гривень, як дохід від оренди жомової ями.

Про це повідомили в Центрі протидії корупції у Telegram.

Судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Олександр Семенников, Віктор Панкулич та Дмитро Михайленко підтвердили рішення суду першої інстанції, за яким у народного депутата й "науковця" Іллі Киви конфіскували 1,25 млн гривень як необґрунтований актив від нібито оренди жомової ями, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що адвокати Киви стверджували, що під ямою є нафтобаза, через це ціна оренди була дорогою. Також вони просили поновити судове слідство, витребувати проєкт нафтобази, допитати свідка і провести експертизу.

За словами адвокатів, вартість ями в декілька десятків разів вища через підземне сховище, проте у договорі оренди жомової ями, який підписав Ілля Кива, нічого не було написано про підземні сховища чи резервуари. Орендар взагалі не займається переробкою нафтопродуктів.

Судді залишили клопотання без задоволення і підтримали рішення першої інстанції. Це перший мільйон, який Україна отримає в бюджет за допомогою інструмента цивільної конфіскації необґрунтованих активів, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, нардепом-нібито власником жомової ями, яка розташована на Полтавщині, є одіозний представник ОПЗЖ Ілля Кива. Журналісти проєкту "Наші гроші" показали, що насправді за зазначеною Кивою адресою розташований пустир з купою брухту, і припустили, що "жомова яма" служить для відмивання нардепом нелегальних доходів.

Тоді спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила до суду перший позов про цивільну конфіскацію необґрунтованого активу в сумі понад 1,2 млн гривень у Киви.

У прокуратурі зазначили, що нардеп, попри те, що він не є власником об’єктів нерухомості (жомова яма) та не маючи правомочності щодо володіння, користування та розпорядження ним, передав майно в оренду фіктивному підприємству. За оренду нардеп протиправно отримав 1 млн 242 тис. 236 грн.

Читайте також

1