У "Конкорд Банку" відкликали ліцензію, його власниці готують підозру

Через банк відмивали брудні гроші
У "Конкорд Банку" відкликали ліцензію, його власниці готують підозру
2 Серпня 2023, 13:41
читать на русском

Правління Національного банку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "АКБ "КОНКОРД та його ліквідацію з 01 серпня 2023 року.

Про це повідомляє Національний банк України.

Зазначається, що частка фінустанови становила 0,17% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України.

Відповідне рішення ухвалене згідно зі статтею 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність" у зв’язку із систематичним порушенням Банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:

  • пункту 3 частини другої статті 8 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі – Закон № 361-ІХ) у частині незабезпечення функціонування належної системи управління ризиками;
  • пункту 15 частини другої статті 8 Закону № 361-ІХ, абзацу четвертого пункту 26 розділу ІІ Положення про порядок організації та здійснення нагляду у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 30 червня 2020 року № 90, в частині ненадання на запити інспекційної групи достовірної інформації, необхідної для здійснення нагляду у сфері ПВК/ФТ;
  • абзаців першого та другого частини першої статті 8 Закону № 361-ІХ у частині неналежного виконання Банком обов’язку з урахуванням вимог законодавства, результатів національної оцінки ризиків та оцінки ризиків, притаманних його діяльності, розробляти, впроваджувати внутрішні документи з питань ПВК/ФТ, а також у частині відсутності у внутрішніх документах з питань ПВК/ФТ процедур, достатніх для забезпечення ефективного управління ризиками;
  • пункту 40 розділу IV Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку від 19 травня 2020 року № 65, в частині неврахування під час аналізу ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та/або фінансування розповсюдження зброї масового знищення своїх продуктів та послуг, особливостей та можливостей їх використання.

До того ж упродовж останніх двох років Національний банк за вчинені банком порушення застосував до банку такі заходи впливу, як накладення штрафу в загальному розмірі 60 400 000 грн та письмове застереження.

Крім того, Національний банк застосував до Банку захід впливу у вигляді накладення штрафу в розмірі 400 000 гривень за порушення вимог:

  • підпункту "а" пункту 2 частини першої статті 14 Закону № 361-IХ у частині не супроводження переказу коштів необхідною інформацією про отримувача переказу коштів;
  • підпункту "б" пункту 1 частини першої статті 14 Закону № 361-IХ у частині не супроводження не переказу коштів інформацією про платника (ініціатора переказу).

Власниці ліквідованого НБУ Конкорд Банку Олені Сусідці готують підозру щодо низки кримінальних справ. пише телеграм-канал Insider з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Власникам ліквідованого 1 серпня за рішенням НБУ АТ АКБ "Конкорд" (ConcordBank, Конкорд Банк) Олені Сусідці та її сестрі Юлії, а також топменеджменту банку готуються пред'явити підозри щодо низки кримінальних статей, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) та інших правоохоронних органів проводять обшуки у центральному відділенні банку у Дніпрі, а також на фірмах, пов'язаних з акціонерами банку.

Варто зазначити, що лише кілька днів тому керівництво та пресслужба банку спростовували інформацію про його швидку ліквідацію, які публікували ЗМІ та ТГ-канали, і називали це "фейками та провокацією".

У Верховній Раді вже заявили, що Нацбанк прийняв рішення відкликати ліцензію та ліквідувати банк "Конкорд" у зв'язку з міскодингом, який, зокрема, розслідувала тимчасова спеціальна комісія парламенту з грального бізнесу.

У 2018 році Нацбанк також накладав великий штраф на Конкорд Банк і фіксував участь цього банку у проведенні фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переказом) безготівкових коштів у готівку.

За наявною інформацією, наразі розслідується низка кримінальних справ щодо Конкорд Банку, Олени Сусідки та її сестри, а також участі топменеджменту банку у протизаконних схемах. Усім їм, а також деяким колишнім і нинішнім чиновникам Нацбанку, найближчим часом правоохоронці готові пред'явити підозру у скоєнні низки кримінальних злочинів.

Повідомляється, що крім кримінальних справ щодо відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом, у розслідуванні фігурує справа про незаконне виведення з банку 25 млн євро в період з 24 по 26 лютого 2022 року, а також справу про мільярди гривень рефінансування під заставу пулу активів від НБУ, отриманих протягом останніх трьох років. Також правоохоронців цікавить робота банку з підсанкційними російськими платіжними системами та "російські зв'язки акціонерів банку".

Восени 2021 року банк "Конкорд" потрапив в історію з американськими санкціями, кібер-вимагачами та онлайн-торгівлі наркотиками. Тоді керівництво та акціонер банку спростували всі звинувачення. Однак відомо, що закордонні правоохоронці продовжують розслідування, тому не виключено, що і за кордоном Олену Сусідку та її підлеглих можуть притягти за кримінальними статтями.

Читайте також

1