У літніх людей, які перехворіли на коронавірус, виникають проблеми з мозком - учені

Дослідники виявили, що коронавірус викликав неврологічні симптоми
У літніх людей, які перехворіли на коронавірус, виникають проблеми з мозком - учені
Літній чоловік, пенсіонер у захисній медичній масці (фото: УНІАН)
3 Серпня 2021, 07:08
читать на русском

Аргентинські вчені виявили, що коронавірус може сприяти змінам у мозку літніх людей, які аналогічні тим, що спостерігаються в разі хвороби Альцгеймера - невиліковної форми деменції, що приводить до смерті.

MedicalXpress пише, що результати дослідження можуть вказувати на підвищений ризик нейродегенеративного захворювання у тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, незалежно від перебігу захворювання.

Фахівці проаналізували стан літніх людей та виявили зміни пам'яті та мислення, пов'язані з хворобою Альцгеймера, протягом як мінімум шести місяців після захворювання на коронавірус. Інші дослідники виявили білки, пов'язані з деменцією, у крові жителів Нью-Йорка, у яких коронавірус на ранній стадії викликав неврологічні симптоми, - пише видання.

Зазначається, що у період від трьох до шести місяців після зараження коронавірусом близько 20 відсотків людей похилого віку з 300 досліджених осіб мали проблеми з короткочасною пам'яттю. У 34 відсотків були більш серйозні порушення з пошуком слів і труднощі з довготривалою пам'яттю. А у тих, хто мав серйозну форму захворювання, спостерігалися проблеми з нюхом.

Нагадаємо, американські дослідники дійшли висновку, що понад 80% ушпиталених з коронавірусною інфекцією мають неврологічні симптоми. Основними є біль у м’язах, запаморочення, головний біль, змінений стан свідомості, а також втрата смаку та запаху.

Читайте також