У Львівській області зафіксували першого хворого на новий хантавірус

Вірус передається від гризунів, рідко - від людини людині
У Львівській області зафіксували першого хворого на новий хантавірус
Лікарня (фото: facebook.com/andriy.sadovyi)
25 Січня 2021, 20:42
читать на русском

У Львівській області зафіксували першого хворого на хантавірус, який передається від гризунів людині. Такого в області ще не було.

Про це повідомила головна санітарна лікарка Львівської області Наталія Тімко, передає ZAXID.NET.

Зазначається, що до Львівської обласної інфекційної лікарні звернувся мешканець Дрогобицького району зі скаргами на високу температуру, дрібні крововиливи, зменшення кількості сечі, біль у попереку, м’язах. Медики запідозрили гостре інфекційне вірусне захворювання – геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, яке викликається хантавірусом.

За словами лікарки, хантавіруси виявляють у гризунів. Так, люди можуть заразитися ним через контакти із щурами та вдихання випарів від виділень гризунів. Хантавірус від людини до людини передається рідко. Досі такого захворювання у Львівській області не було.

Читайте також

Зазначається, що у хворого відібрали матеріал для дослідження і відправили у лабораторію Центру громадського здоров’я до Києва.

Минулого тижня надійшли результати, які підтвердили передбачуваний діагноз — хантавірусна інфекція, - повідомили у лікарні.

Наразі невідомо, де і як чоловік заразився. Втім, він живе у селі й у господарстві чоловік бачив гризунів, зокрема і щурів.

Спочатку хворий лікувався у Львівській обласній інфекційній лікарні. Потім - у Львівській обласній клінічній лікарні через серйозні проблеми з нирками. Чоловіка уже виписали. Стан його здоров'я задовільний.

Медики рекомендують під час роботи з землею одягати рукавиці, частіше мити руки, боротися з гризунами у будинку та господарстві. Ретельно мити овочі, фрукти, консервацію, принесену з підвалу чи погребу.

Нагадаємо, що у листопаді 2020 року дослідники підтвердили перший у Німеччині випадок передачі від тварини до людини вірусу, відомого як "вірус Сеула": спеціалісти підтвердили його наявність у пацієнтки та її домашнього улюбленця.

1