У Європі зафіксували першого хворого на новий хантавірус

Вірус передається від тварини до людини
Головне
У Європі зафіксували першого хворого на новий хантавірус
Електронно-мікроскопічне зображення хантавірусів (Х. Гелдерблом / Д. Х. Крюгер)
12 Листопада 2020, 17:35
читать на русском

Дослідники підтвердили перший у Німеччині випадок передачі від тварини до людини вірусу, відомого як "вірус Сеула": спеціалісти підтвердили його наявність у пацієнтки та її домашнього улюбленця.

Про це повідомляє пресслужба німецької клініки Charité.

Цей хантавірус, або вірус Сеула, переважно зустрічається в Азії, та передається виключно пацюками. Вірус викликає важкі захворювання. Однак навіть за межами Азії є випадки передачі хантавірусу від тварин до людей.

У Німеччині вірус досліджував професор Йорг Хофманн. Він вважає, що хантавірус був перенесений до Європи дикими щурами на кораблях: заражений щур, який був виведений для домашнього життя, ймовірно, був імпортований з іншої країни.

Читайте також

Зазначається, що після розвитку симптомів гострої ниркової недостатності пацієнтка потребувала інтенсивного лікування та була госпіталізована. Тестування швидко підтвердило підозру на діагноз "хантавірусна інфекція". Також спеціалісти змогли підтвердили наявність аналогічної інфекції у щура, який належить пацієнтці.

Обидві вірусні послідовності, і пацієнта, і щура - були ідентичними. Це підтверджує, що хвороба передалася твариною людині - це означає, що це зоонозна хвороба, - пояснив професор Хофманн.

Вчений звертає увагу на той факт, що цей патоген був підтверджений у домашніх щурів, також означає, що "вірус може експортуватися через торгівлю цими тваринами практично в будь-яку точку світу".

Тому тим, хто тримає щурів, рекомендується бути обережними.

Читайте також

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що необхідно вакцинувати 70% всього населення планети, щоб подолати пандемію COVID-19.

1