У Мінцифри розповіли, хто стоїть за кібератаками на українські держсайти

Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах
Важливо
У Мінцифри розповіли, хто стоїть за кібератаками на українські держсайти
Хакер, кібератаки. Фото: Pexels
16 Січня 2022, 13:43
читать на русском

У Міністерстві цифрової трансформації заявили, що Росія має намір знизити довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та "злив"‎ даних українців. Наразі всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть саме Росія.

Про це повідомила пресслужба відомства у Telegram.

Зазначається, що Держспецзв'язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжує розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади, що відбулася вночі з 13 на 14 січня.

За інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, наразі всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія.

Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах. Її ціль — не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців, - зазначили у Мінцифри.

Українців закликали не піддаватися паніці, оскільки всі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року.

Нагадаємо, зранку 14 січня в Україні не працювали низка урядових сайтів та портал "Дія". Хакери на сайтах відомств опублікували попередження, що персональні дані українців зламано. У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та на портал "Дія".

Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та Кіберполіцією збирає цифрові докази та займається розслідуванням інциденту. Більшу частину постраждалих державних ресурсів уже відновлено, інші будуть доступні найближчим часом. Пізніше була озвучена версія, що до хакерської атаки причетна Росія.

Читайте також

1