У Мінфіні повідомили про збитки, які зазнала Україна через російську агресію

Точні збитки можна буде порахувати лише після війни
У Мінфіні повідомили про збитки, які зазнала Україна через російську агресію
Гроші, долари (Фото: pexels)
16 Березня 2022, 07:08
читать на русском

Збитки для України від російської агресії становлять щонайменше 500 млрд доларів.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає Урядовий портал.

На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП. Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у ВВП. Багато логістичних ланцюжків повністю розірвані, багато підприємств знищено фізично, деякі не можуть працювати в режимі війни, багато працівників просто виїхали. Міністерство економіки вважало, що втрати становитимуть від третини до половини ВВП. За іншою оцінкою, йдеться про $500 млрд, - сказав Сергій Марченко.

За його словами, точніше можна буде порахувати лише після закінчення війни.

Марченко зазначив, що в Україні різко знизилися доходи. Зокрема, нині з митниць приходить лише 15% надходжень мирного часу.

Незважаючи на те, що Одеса не окупована, одеська митниця не функціонує. А вона приносила до 20% надходжень. Київська митниця теж зупинилася, функціонує лише західний напрямок. Традиційні вантажі не їдуть, до того ж Кабмін ухвалив рішення щодо гуманітарки та продовольства, що теж веде до зниження доходів бюджету, - додав міністр.

Нагадаємо, українці зможуть отримати відшкодування за зруйнований окупантами будинок або квартиру. Заявку на отримання компенсації можна буде залишити в застосунку "Дія".

1