У МОЗ переконують, що від 1 квітня онкохворих лікуватимуть за державні кошти

До таких послуг належатимуть зокрема хімієтерапія і супровід терапевтів
Важливо
У МОЗ переконують, що від 1 квітня онкохворих лікуватимуть за державні кошти
Лікарня, хворий (фото: Unsplash)
26 Січня 2021, 12:13
читать на русском

З 1 квітня 2021 року в Україні запрацює нова Програма медичних гарантій, що включає перелік послуг, які пацієнти, в тому числі онкохворі, можуть отримувати коштом держави.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

У другому і четвертому кварталах 2021 року планується додати і розширити перелік пакетів, які будуть застосовуватися. У нас нова Програма медичних гарантій почнеться з 1 квітня 2021 року, - сказав Степанов (досьє Максима Степанова).

До програми медичних гарантій додадуть зокрема такі пакети:

  • хімієтерапевтичне лікування і супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих і дітей в стаціонарних і амбулаторних умовах.
  • терапевтичне лікування і супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих і дітей.
  • лікування і супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями дорослих і дітей в амбулаторних стаціонарних умовах.

Це повністю новий пакет, він застосовується і буде введений, тому що там є відповідне специфічне лікування, яке вимагає деталізації. Його краще ввести окремим пакетом, ми плануємо зробити це з 1 квітня цього року, - прокоментував міністр третій пакет.

За його словами, також будуть підвищені відповідні тарифи для медзакладів за вказаними пакетами.

Якщо, наприклад, на послуги з хімієтерапевтичного лікування у нас тариф був 17 843 гривень, то в цьому році ми хочемо встановити вже 25 529 гривень з відповідними коефіцієнтами. Коефіцієнти застосовуються для лікування дітей та дорослих. Наприклад, за готовність надавати медичну допомогу дітям до 18 років буде відповідний коефіцієнт до цієї суми 3, 55% ", - повідомив міністр.

Читайте також

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про легалізацію марихуани в медичних цілях. Доступ до канабісу можуть отримати тяжкохворі люди.

Згідно з документом, доступ до канабісу за рецептом лікаря отримають:

  • тяжкохворі пацієнти (онкохворі та паліативні хворі),
  • діти з епілепсією,
  • пацієнти з депресією,
  • військові з посттравматичним синдромом,
  • люди з хворобами Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та псоріазом.
1