У МОЗ пояснили, чому "жовтий" сертифікат про вакцинацію діятиме лише 30 днів

Раніше термін дії становив 120 днів
У МОЗ пояснили, чому "жовтий" сертифікат про вакцинацію діятиме лише 30 днів
Вакцинація Фото: КМДА
8 Грудня 2021, 21:43
читать на русском

Раніше "жовтий" сертифікат про вакцинацію від COVID-19 діяв 120 днів, але термін його дії скоротили майже учетверо. Наразі він діє лише 30 днів.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін пояснив, чому так зробили. Про це він сказав в етері "Сніданку з 1+1".

За його словами, чимало українців не поспішають робити друге щеплення проти коронавірусу. Хоч ключовим є те, що повноцінний імунітет формується лише після двох щеплень.

Людина, яка отримала одне щеплення, не отримує необхідного захисту для боротьби з коронавірусною хворобою. Крім того, люди в "жовтому" рівні епідеміологічної небезпеки не повертаються до пунктів вакцинації, аби отримати другу дозу. Скорочення терміну дії "жовтого" сертифікату покликане заохотити людей зробити друге щеплення для повноцінного захисту, - розповів Кузін.

Нагадаємо, що з 6 грудня в Україні посилили карантин для невакцинованих громадян. Люди, які не мають хоча б одного щеплення від коронавірусу, негативного тесту чи сертифікату про одужання, не зможуть у "жовтій" зоні карантину брати участь у масових заходах, їздити у транспорті та відвідувати заклади масового харчування.

МОЗ змінило правила роботи шкіл у "жовтій" зоні карантину, а з 6 грудня почали діяти посиленні карантинні норми. Зокрема працювати зможуть лише школи, де вакциновано 100% працівників закладу освіти. Раніше це стосувались лише "червоної" зони.

Читайте також

1